Mákos-narancsos zserbó
Mákos-narancsos zserbó
  • timer65 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 30 dekagramm
  • víz - 5 evőkanál
  • liszt - 60 dekagramm
  • mák - 45 dekagramm
  • nyers tojás - 2 darab
  • porcukor - 5 evőkanál
  • élesztő - 1 dekagramm
  • kristálycukor - 8 dekagramm
  • 2,8 % -os tej - dl
  • sárgabarack lekvár - 50 dekagramm
  • kakaópor - 3 evőkanál
  • szódabikarbóna - csipetnyi
  • asztali só - csipetnyi
  • narancslekvár - 50 dekagramm
  • reszelt narancs héja - 1 darab

Elkészítés:

  1. A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a szódabikarbónát beleszórjuk, elkeverjük, majd az előzőekre öntjük.
  2. A tojást meg a cukrot is hozzáadjuk és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle, majd három részre osztjuk és egyenként cipóvá formáljuk.
  3. Az egyiket meglisztezett gyúrólapon 35x33 cm-es lappá nyújtjuk és egy Ramával kikent, liszttel behintett nagy tepsibe fektetjük.
  4. A baracklekvárt egyenletesen, vastagon elkenjük rajta. A mákot a cukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, felét a lekváros tésztalapra szórjuk.
  5. Az előzőhöz hasonlóan kinyújtunk egy tésztacipót, a töltelékre fektetjük. Ezt a narancslekvárral kenjük meg vastagon és ráhalmozzuk a cukros mák másik felét.
  6. A harmadik kinyújtott tésztalappal befedjük.
  7. A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük.
  8. Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  9. Elkészítjük a mázat. A cukrot egy kis lábasba szórjuk, a vizet rákanalazzuk, kevergetve felforraljuk, ezalatt a cukor elolvad benne. Ekkor a kakaóport hozzáadjuk, 1-2 percig kevergetve kis lángon főzzük, majd ha jó sűrű a tűzről lehúzzuk és a Ramát beledobjuk.
  10. A zserbó tetejére simítjuk és dermedni hagyjuk.
  11. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de lehetőleg csak másnap, mert addigra a tésztája megpuhul és az íze összeérik.