Mákos zserbó
Hozzávalók
Tésztához
liszt | 50 dekagramm | |
---|---|---|
porcukor | 15 dekagramm | |
Ráma | 20 dekagramm | |
tejföl | 1 dl | |
sütőpor | 0.5 csomag | |
vanília cukor | 2 csomag | |
tojás | 1 darab | |
kávétejszín | 1 darab | |
tortabevonó | 1 darab |
Töltelékhez
darált mák | 40 dekagramm | |
---|---|---|
cukor | 15 dekagramm | |
szilvalekvár | 1 bögre | |
citrom reszelt héja | 0.5 darab | |
mazsola (ízlés szerint) | 1 csomag |
Desszertek: Mákos zserbó a sok Zserbó recept közül.
Elkészítés
A lisztet a cukorral, a tojással és a Ramával összegyúrjuk, majd beletesszük a sütőport, a tejfölt és a vaníliás cukrot. A jól kidolgozott tésztát kis időre hűtőbe tesszük. Töltelék: a mákot a cukorral és a reszelt citromhéjjal kevés vízzel felfőzzük. Hozzáadunk 3 evőkanál szilvalekvárt és tovább főzzük, ízlés szerint a mazsolát is főzhetünk bele. A tésztát 3 részre osztjuk, tepsi nagyságúra nyújtjuk, hagyományos méretűre. Az első lapot beletesszük a tepsibe, megkenjük szilvalekvárral és rátesszük a mák felét. Erre jön a második lap, ezt is megkenjük lekvárral, rátesszük a maradék mákot és befedjük a harmadik lappal. Tetejét villával megszurkáljuk és a tejszínnel bekenjük. Előmelegített sütőben világospirosra sütjük. Ha kihűlt, csokimázzal bevonjuk.