Máktorta citromkrémmel
Máktorta citromkrémmel
  • timer50 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    krem

    • vanília ízű pudingpor - 1 csomag
    • liszt - 1 evőkanál
    • cukor (kb. 5 evőkanálnyi) - 12 dekagramm
    • tej - 3 dl
    • tojássárgája - 2 darab
    • kisebb citrom kifacsart leve - 2 darab
    • szoba hőmérsékletű Rama - 15 dekagramm
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • porcukor - 15 dekagramm

    Tetejére

    • édes habtejszín - 2 dl
    • habfixáló - 1 csomag

    Sárga piskótalap

    • tojás - 3 darab
    • cukor - 9 dekagramm
    • lisz - 6 dekagramm

    Mákos piskótalap

    • tojás - 5 darab
    • cukor - 10 dekagramm
    • liszt - 4 dekagramm
    • sütőpor - 0.5 csomag
    • darált mák - 8 dekagramm
    • citrom reszelt héja - 0.5 darab

    A lapok locsolásához

    • narancslikőr - 1 adag

    Elkészítés:

    1. A tojások fehérjéjét felverjük, kanalanként hozzáadva a cukrot és kemény habot verünk belőle. A tojások sárgáit egyenként adjuk hozzá jól kikeverve, majd a sütőporos, szitált liszt és a mák keverékét adjuk lazán a masszához a reszelt citromhéjjal együtt. A sárga piskótalapot is ugyanúgy sütjük ki, mint a mákosat. Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki, kb. 20 perc alatt, itt 26 cm-es formában. A krémhez a pudingport elkeverjük a liszttel, a cukorral, a tojások sárgáival, majd csomómentesre keverjük a citromlével és kevés tejjel. A maradék tejet felforraljuk, óvatosan felöntjük a pudingos masszát és folyamatos keveréssel besűrítve felfőzzük. A krémet időnként megkevergetve kihűtjük. A Ramát csipetnyi sóval jól kihabosítjuk, a cukrokat kis adagokban hozzáadva krémesre keverjük. A hideg pudingos masszát robotgéppel simára keverjük, kanalanként adjuk a kihabosított Ramához jó alaposan kikeverve, amíg teljesen egynemű, könnyű krémet kapunk. A lapokat megtöltjük a krémmel, kívülről tejszínhabbal vonjuk be. A töltelékhez adhatunk még kb. 2 dl tejszínhabot is habfixálóval felverve, még könnyebb lesz tőle a krém.