Mandulás marcipán rolád
Hozzávalók
A tésztához
tojás | 5 darab | |
---|---|---|
kristálycukor | 10 dekagramm | |
liszt | 8 csapott mokkáskanál | |
mandula | 5 dekagramm | |
mandula aroma | 1.5 teáskanál |
A krémhez
Ráma | 25 dekagramm | |
---|---|---|
vaníliás pudingpor | 1 csomag | |
tej | 4 dl | |
porcukor | 25 dekagramm | |
mandula aroma | 4 teáskanál | |
marcipán | 10 dekagramm |
A díszítéshez
szeletelt mandula | 10 dekagramm |
---|
Desszertek: Mandulás marcipán rolád a sok Marcipán recept közül.
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. A tésztához és a díszítéshez szükséges szeletelt mandulát egyenletesen, egy tiszta tepsibe szórjuk. Betesszük a sütőbe és gyakori, 2-3 percenkénti ellenőrzés és forgatás mellett szép világosbarnára pirítjuk.
Közben előkészülünk a piskótához: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét az összes cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgáját és a mandulaaromát is hozzáadjuk és könnyedén összekeverjük.
A megpirult mandulának az egyharmadát a kezünk között apróra törjük. Közben a megüresedett sütőt 220 °C-ra állítjuk. Az átszitált lisztet összekeverjük az összetört mandulalapocskákkal, majd óvatosan egy fakanállal két részletben a habba keverjük. A tésztát egy papírral kibélelt 32x35cm-es tepsibe öntjük és elsimítjuk. Az előmelegített sütőben 220 C-on 10-12 percig sütjük.
A krémhez a pudingot a tejjel a zacskón levő utasítás szerint cukor nélkül megfőzzük és kihűtjük. A Ramát habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudingot és a 4 mokkáskanál mandulaaromát is beledolgozzuk. A krém 80%-ával megkenjük a lapot úgy, hogy az egyik hosszabbik oldal mentén egy 2-2,5 cm-es sáv üresen maradjon.
A marcipánt átgyúrjuk, ha szükséges, pár csepp vizet adunk hozzá. Tiszta felületen egy 35 cm hosszú, egyenletes hengert görgetünk belőle a kezünkkel. A marcipánrudat a krémrétegre helyezzük, az üres sávval ellentétes oldalra és az üres sáv felé haladva szorosan belecsavarjuk.
A maradék krémmel átkenjük a rolád külsejét és beszórjuk a maradék mandulával. Hűtőbe tesszük 3-4 órára, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük.