Marcipános, aszalt meggyes bejgli
Hozzávalók
3 rúd tésztája
tej | 1.5 dl | |
---|---|---|
élesztő | 1 dekagramm | |
porcukor | 5 dekagramm | |
tojássárgája +1 tojás a kenéshez | 1 darab | |
liszt | 50 dekagramm | |
só | 1 dekagramm | |
hideg Rama | 20 dekagramm |
Töltelék
marcipán, lereszelve | 60 dekagramm | |
---|---|---|
rum vagy meggylikőr (sütéskor az alkohol távozik, így gyerekek is ehetik majd) | 5 evőkanál | |
Ráma | 10 dekagramm | |
darált keksz | 5 dekagramm | |
aszalt meggy | 25 dekagramm |
Desszertek: Marcipános, aszalt meggyes bejgli a sok Bejgli recept közül.
Elkészítés
A hideg tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, végül a tojássárgáját is. A lisztet a sóval és a hideg Ramaval egy tálban elmorzsoljuk, majd az élesztős résszel összedolgozva tésztává gyúrjuk. Ha szép sima a tésztánk, fóliába csomagolva 20-30 percet a hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a marcipánt lereszeljük, hozzákeverjük a rumot, majd a puha Ramaval és a darált kekszet. Ettől még nem lesz krémes, de könnyebben ki lehet nyújtani vagy nyomkodni. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyik részből kb. 25x20 cm-es téglalapot nyújtunk . A töltelék harmadát porcukros deszkán szintén 25x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tésztára helyezzük a marcipános lapot, és megszórjuk apróra vágott aszalt meggyel. Egy rúdhoz kb. 8 dkg jut. Szorosan feltekerjük. Ha lágyabb lett a töltelék, és nem nyújtható, a kezünkkel kell a tésztára nyomkodni úgy, hogy körben 1 cm-es tésztaperemet hagyunk. Így járunk el a többi tekerccsel is. Egy tojást kettéválasztunk, először a sárgájával kenjük meg a bejgli tetejét, majd a hűtőbe tesszük, hogy rászáradjon. Ezután lekenhetjük a fehérjével. Ha az is megszáradt, megszurkáljuk a tetejét és az oldalát hústűvel, lehetőleg mélyen, hogy a gőz távozhasson sütés közben. 170 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.