Marcipános, aszalt szilvás bejgli
Marcipános, aszalt szilvás bejgli
  • timer60 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • tej - 1.5 dl
  • élesztő - 1 dekagramm
  • porcukor - 5 dekagramm
  • tojássárgája +1 tojás a kenéshez - 1 darab
  • liszt - 50 dekagramm
  • só - 1 dekagramm
  • hideg Rama Vajas Íz - 25 dekagramm

A töltelékhez

  • marcipán lereszelve - 60 dekagramm
  • fahéj - 2 teáskanál
  • kezeletlen narancs lereszelt héja - 2 darab
  • rum vagy meggylikőr (sütéskor az alkohol távozik, így gyerekek is ehetik majd) - 5 evőkanál
  • Ráma - 10 dekagramm
  • darált keksz - 5 dekagramm
  • előző nap rumba áztatott, apróra vágott aszalt szilva - 30 dekagramm

Elkészítés:

  1. A hideg tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, végül a tojássárgáját is. A lisztet a sóval és a hideg Rama Vajas Ízzel egy tálban elmorzsoljuk, majd az élesztős résszel összedolgozva tésztává gyúrjuk. Ha szép sima a tésztánk, fóliába csomagolva 20-30 percet a hűtőben pihentetjük.
  2. A töltelékhez a marcipánt lereszeljük, hozzákeverjük a rumot, a fahéjat, a narancs héját, majd a puha Rama Vajas Ízt és a darált kekszet. Ettől még nem lesz krémes, de könnyebben ki lehet nyújtani vagy nyomkodni. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyik részből kb. 25x20 cm-es téglalapot nyújtunk. A töltelék harmadát porcukros deszkán szintén 25x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tésztára helyezzük a marcipános lapot, és megszórjuk apróra vágott aszalt meggyel. Egy rúdhoz kb. 8 dkg jut. Szorosan feltekerjük. Ha lágyabb lett a töltelék, és nem nyújtható, a kezünkkel kell a tésztára nyomkodni úgy, hogy körben 1 cm-es tésztaperemet hagyunk. Így járunk el a többi tekerccsel is. Egy tojást kettéválasztunk, először a sárgájával kenjük meg a bejgli tetejét, majd a hűtőbe tesszük, hogy rászáradjon. Ezután lekenhetjük a fehérjével. Ha az is megszáradt, megszurkáljuk a tetejét és az oldalát hústűvel, lehetőleg mélyen, hogy a gőz távozhasson sütés közben. 170 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.