Marcipános karamelltorta
Hozzávalók
Tésztához
tojás | 6 darab | |
---|---|---|
vaníliás cukor | 12 gramm | |
kristálycukor | 16 dekagramm | |
finomliszt | 20 dekagramm |
Krémhez
kristálycukor | 15 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 20 dekagramm | |
porcukor | 20 dekagramm | |
liszt | 5 dekagramm | |
tej | 2 dl |
Bevonáshoz
marcipánmassza | 50 dekagramm |
---|
Desszertek: Marcipános karamelltorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tésztához a lisztet átszitáljuk. A tojásokat különválasztjuk. A cukor 1/3-át a sárgába rakjuk és addig verjük, amíg világos, sárga színe nem lesz. Utána a tojásfehérjét felverjük és amikor fehéredik, akkor beletesszük a maradék lisztet. Ha felverődött, a sárgához adjuk és "forog a tál, forog a fakanál" módszerrel beledolgozzuk. Ha ez megvan, akkor belekerül a liszt. Egy 16 szeletes tortakarikába öntjük, amit előtte kikenünk Ramával, lisztezünk és 180 C-on készre sütjük úgy, hogy 20 perc után lejjebb vesszük a hőfokot 120 C-ra. Ha kész van, hagyjuk kihűlni.
A krémhez a lisztet és a tejet csomómentesre keverjük, majd besűrítjük a gáztűzhelyen és hagyjuk teljesen kihűlni. A porcukrot és a Ramát kihabosítjuk. A kihűlt krémet hozzáadjuk a Ramás alaphoz. A kristálycukrot felolvasztjuk egy külön edénybe, ebből van a dobos cukor is és ha ez megvan, akkor hozzácsurgatjuk a főzött krémes alaphoz.
A kihűlt tésztát kettévágjuk és még a felet is felezzük. Az ellentétes oldalakat egymáshoz csúsztatjuk, hogy levél alakú tortát kapjunk. A fenti krém csak a torta egyik felébe elegendő. Három részre vágjuk és betöltjük a krémmel. Az oldalát is bevonjuk vele, majd kinyújtjuk a marcipánt és nyújtófára tekerve ráhelyezzük a tortára, majd szépen eligazítjuk rajta. A fölösleges részt levágjuk és apró ehető díszekkel feldíszítjük. Én például saját készítésű rózsával díszítettem és ehető gyönggyel.