Marcipános karamelltorta
Marcipános karamelltorta
  • timer2 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tésztához

    • tojás - 6 darab
    • vaníliás cukor - 12 gramm
    • kristálycukor - 16 dekagramm
    • finomliszt - 20 dekagramm

    Krémhez

    • kristálycukor - 15 dekagramm
    • Ráma - 20 dekagramm
    • porcukor - 20 dekagramm
    • liszt - 5 dekagramm
    • tej - 2 dl

    Bevonáshoz

    • marcipánmassza - 50 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A tésztához a lisztet átszitáljuk. A tojásokat különválasztjuk. A cukor 1/3-át a sárgába rakjuk és addig verjük, amíg világos, sárga színe nem lesz. Utána a tojásfehérjét felverjük és amikor fehéredik, akkor beletesszük a maradék lisztet. Ha felverődött, a sárgához adjuk és "forog a tál, forog a fakanál" módszerrel beledolgozzuk. Ha ez megvan, akkor belekerül a liszt. Egy 16 szeletes tortakarikába öntjük, amit előtte kikenünk Ramával, lisztezünk és 180 C-on készre sütjük úgy, hogy 20 perc után lejjebb vesszük a hőfokot 120 C-ra. Ha kész van, hagyjuk kihűlni.
    2. A krémhez a lisztet és a tejet csomómentesre keverjük, majd besűrítjük a gáztűzhelyen és hagyjuk teljesen kihűlni. A porcukrot és a Ramát kihabosítjuk. A kihűlt krémet hozzáadjuk a Ramás alaphoz. A kristálycukrot felolvasztjuk egy külön edénybe, ebből van a dobos cukor is és ha ez megvan, akkor hozzácsurgatjuk a főzött krémes alaphoz.
    3. A kihűlt tésztát kettévágjuk és még a felet is felezzük. Az ellentétes oldalakat egymáshoz csúsztatjuk, hogy levél alakú tortát kapjunk. A fenti krém csak a torta egyik felébe elegendő. Három részre vágjuk és betöltjük a krémmel. Az oldalát is bevonjuk vele, majd kinyújtjuk a marcipánt és nyújtófára tekerve ráhelyezzük a tortára, majd szépen eligazítjuk rajta. A fölösleges részt levágjuk és apró ehető díszekkel feldíszítjük. Én például saját készítésű rózsával díszítettem és ehető gyönggyel.