Marcipános mézespuszedli
Hozzávalók
Tésztához
citrom reszelt héja | 1 darab | |
---|---|---|
vanillincukor | 1 csomag | |
mézeskalács fűszerkeverék (őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, kevés gyömbér, ánizs és kardamom) | 1 evőkanál | |
porcukor | 2 evőkanál | |
tojássárgája (közepes méretű) | 1 darab | |
tojás (közepes méretű) | 2 darab | |
víz | 2 evőkanál | |
méz | 125 milliliter | |
szalalkáli | 1 csomag | |
búzaliszt (ízlés szerint fele rozsliszt) | 350 gramm |
Ezenkívül
marcipánmassza | 200 gramm | |
---|---|---|
rum | 4 evőkanál | |
fehér csokoládé | 100 gramm | |
étcsokoládé | 50 gramm | |
napraforgóolaj | 2 evőkanál |
Desszertek: Marcipános mézespuszedli a sok Puszedli recept közül.
Elkészítés
A tepsit (40 x 30 mm) kibéleljük sütőpapírral, majd félretesszük. A sütőt előmelegítjük. A lisztet a szalalkálival elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és konyhai robotgéppel sima tésztává keverjük. 1 órát hideg helyen pihenni hagyjuk.
A tésztát enyhén lisztezett munkalapon 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kb. 3 cm átmérőjű lapokat szaggatunk belőle. A tésztalapokat az előkészített tepsibe helyezzük, a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
A megsült tésztát a tepsiből kivéve egy sütőrácson hagyjuk kihűlni. A marcipánmasszát kicsit átgyúrjuk, keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a rumot vagy a kevés vízzel elkevert aromát, és sima, lágy masszává keverjük. Bevonjuk vele a kihűlt puszedliket.
A fehér csokoládét egy főzőedényben gőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, és a puszedlik marcipánnal bevont tetejét a csokiba mártogatjuk.
Az étcsokoládét az előzőekhez hasonlóan felolvasztjuk, tortadíszítőbe töltjük, és különböző mintát rajzolunk a megszilárdult fehér csoki bevonatra.