Feltöltve:

Marlenka

access_alarm 45
cake Közepes
person_outline 1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz30 dekagramm
Tojás6 darab
méz2 evőkanál
finomliszt24 dekagramm
Sütőpor1 csomag
rum1 teáskanál
porcukor3 evőkanál
kristálycukor24 dekagramm
vaníliás cukor2 csomag
mézes sütemény fűszerkeverék1 teáskanál
cukrozott sűrített tej34 dekagramm
sótlan földimogyoró6 dekagramm
apróra darabolva fehér csokoládé

"A marlenkáról
A marlenka egy régi örmény sütemény tovább gondolása. Nélkülözhetetlen alapelemei a méz, a dió és a karamell. Európában az örmény Geyorg Avetisjan honosította meg, miután 1995-ben Csehországba költözött. A kitűnő süteménynek hamar híre ment és a marlenka egyre népszerűbb lett. Nevét tulajdonképpen a család egyik női tagjáról kapta.

A marlenka elég időigényes sütemény, hisz rengeteg lapból áll, de a végeredmény megéri a fáradozást. A marlenka-rajongó gyerekek és felnőttek csillogó tekintete minden fáradtságot megér.
A klasszikus magyar mézestől tulajdonképpen krémjében tér el a recept, a krémhez adott karamell és pirított dió adják meg a különbséget. Fantasztikus érzés, amikor a marlenka karamellás illata belengi az egész konyhát.
A marlenka torta formájában is elkészíthető. Egy különösen édesszájú szülinapost biztosan megörvendeztethetünk vele. Szeretnénk egyedi ajándékkal meglepni szeretteinket? Készítsünk marlenka golyókat! Egy csésze forró kávé vagy tea mellé kitűnő nassolnivaló lesz. Ha még egyedibbé szeretnénk tenni az élményt, egy egyedi csomagolással, otthon, saját kezűleg előállított díszdobozzal is előrukkolhatunk. A marlenka golyók elkészítéséhez használhatunk alapként akár mézeskalácsot is. Ha megmaradt néhány darab az ünnepek után, új életre kelthetjük őket ebben a formában.
Csokis marlenka? Lehet még fokozni ezt az édességet? Természetesen, lehet. Tegyünk kakaót a mézes lapokba, bár így teljesen más jelleget kap majd a sütemény. Érdemes ezt is kipróbálni.
"

Elkészítés

1. lépés

A tésztához a tojások sárgáját a kétféle cukorral 4-5 perc alatt fehéredésig keverjük. Az olvasztott, de nem meleg Rama margarint belecsorgatjuk. A sütőport és a mézes fűszerkeveréket összekeverjük a liszttel, az előzőekhez adjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A massza felét egyenletesen egy margarinnal kikent, belisztezett nagy tepsiben elsimítjuk. Nem kell megijedni attól, hogy vékony lesz, mert a sütőportól megnő és amúgy sem kellenek vastag lapok a süteményhez.

2. lépés

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük. A maradék masszából még egy vékony tésztalapot sütünk ugyanígy.

3. lépés

Közben a töltelékhez a sűrített tejet serpenyőbe tesszük és közepes lángon, kevergetve kb. 10 percig főzzük. Akkor jó, ha egy kicsit besűrűsödik, a benne lévő cukor pedig egy kicsit karamellizálódik, világosbarnára festve az egészet. Hűlni hagyjuk. A puha sütőmargarint először magában keverjük habosra, majd apránként hozzáadjuk a külön kikevert sűrített tejet is. A mézzel, a rummal, és a durvára vágott mogyoróval ízesítjük.

4. lépés

A kisült lapokat félbevágjuk, majd a krémmel egymásra rétegezzük úgy, hogy a tetejére is krém kerüljön. A tetejére durvára vágott mogyorót szórunk, vékonyan pedig mézet csurgatunk rá. Letakarva behűtjük pár órára, hogy az íze összeérjen.

5. lépés

fsdfs

6. lépés

sdfsdf

Hozzászólások

Hasonló receptek