Márványos pozsonyi kifli
Hozzávalók
Tésztához
cukor | 10 dekagramm | |
---|---|---|
liszt | 40 dekagramm | |
Ráma | 15 dekagramm | |
sütőpor | 0.5 teáskanál | |
só | 1 csipetnyi | |
tejföl | 3 evőkanál | |
élesztő | 3 dekagramm | |
tojás | 2 darab | |
tojásfehérje | 2 darab |
Töltelékhez
darált dió vagy mák | 20 dekagramm |
---|
Desszertek: Márványos pozsonyi kifli a sok Kifli recept közül.
Elkészítés
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a Ramát, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Hagyjuk pihenni addig, amíg a töltelékhez a mákot, vagy a diót összekeverjük a cukorral, citromhéjjal és leforrázzuk tejjel.
Ezután tálcára terítjük ujjnyi vékonyan és 5 cm szélesen, majd hosszában elvagdossuk 20 részre. Hagyjuk hűlni, de lehet kanállal is töltögetni a kifliket.
A tésztát kétfelé vesszük, majd mind a kétfelét 10 egyenlő részre osztjuk és azokból kis golyókat formázunk, így kapunk 20 golyót. Ezeket sorjában ellapogatjuk, oválisra nyújtjuk és szélére helyezünk egy-egy előre felosztott töltelékdarabot, majd felcsavarjuk, hogy a tölteléket teljesen beborítsa a tészta.
Hengergetjük kicsit és kiflit formázunk belőle úgy, hogy a vágás alul legyen. Ezután jön egy nagyon fontos rész, amitől márványos lesz a kifli. Lekenjük őket tojássárgával és hűtőbe tesszük, amíg meg nem szárad rajta a sárgája. Ha kivettük, fehérjével kenjük meg és ekkor már előhagyhatjuk (kelesztjük), amíg meg nem szárad az is.
Ez nagyjából fél-fél óra. Ezután 3 helyen megszurkáljuk őket, végül előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.