Mazsolás kalácsfészek
Hozzávalók
A tésztához
liszt | 500 gramm | |
---|---|---|
só | 1 teáskanál | |
porcukor | 100 gramm | |
Dr. Oetker Instant Élesztő | 1 csomag | |
Rumban vagy rumaromás vízben beáztatott mazsola (pár órára) | 60 gramm | |
Rama Vajas Íz | 50 gramm | |
natúr joghurt (szobahőmérsékletű) | 1 dl | |
langyos tej | 2 dl |
Egyéb
festett kemény tojás | 6 darab | |
---|---|---|
tojás a kenéshez | 1 darab |
Sütéshez
Sütési idő | 175 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 170 ° |
Edény, sütő formája | tepsi |
Desszertek: Mazsolás kalácsfészek a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
Egy nagy tálban keverjük jól össze a száraz hozzávalókat (só, porcukor, élesztő, mazsola) a liszttel, majd a felolvasztott Rama Vajas Íz, a joghurt és a langyos tej segítségével gyúrjuk tésztává. Szórjuk meg a tetejét kevés liszttel, majd letakarva két órán át pihentessük meleg helyen.
Ha megkelt, vágjuk a tésztát 6 egyenlő részre, utána minden egyes részt még kétfelé. Kevés liszt segítségével nyújtsuk meg a darabokat, sodorjunk belőlük kb. 20 cm hosszú hengereket.
Két-két hengert sodorjunk össze, majd alakítsunk belőlük fészkeket, ügyelve, hogy a fonatok végeit jól nyomkodjuk össze. Helyezzük őket sütőpapírral fedett tepsibe, majd kenjük meg a felvert tojással, és helyezzünk a közepükbe festett kemény tojást. Tipp: megszórhatjuk a tetejüket sütés előtt színes szórócukorral vagy jégcukorral is.
170 C°-ra előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig, amíg a tetejük aranybarna lesz. Hagyjuk a sütőlapon kihűlni. 6 kalácsfészek lesz a tésztából.