Meggyes-diós rácsos
Meggyes-diós rácsos
  • timer80 perc
  • moodKönnyű
  • person4 fő

Hozzávalók:

    A tepsi kikenéséhez

    • Rama Vajas Íz - 2 dekagramm

    A töltelékhez

    • tojás - 4 darab
    • porcukor - 20 dekagramm
    • darált dió - 20 dekagramm
    • citrom kifacsart leve - 0.5 darab
    • vaníliás cukor - 0.5 csomag
    • zsemlemorzsa - 3 dekagramm
    • magozott meggybefőtt, idényben kb.80 dkg friss meggy - 2 pohár

    A tésztához

    • finomliszt - 40 dekagramm
    • sütőpor - 1 csomag
    • só - 1 csipetnyi
    • porcukor - 5 dekagramm
    • citrom reszelt héja - 1 darab
    • Rama Vajas Íz - 20 dekagramm
    • tojás - 1 darab
    • tejföl - 1 evőkanál

    A nyújtáshoz

    • finomliszt - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A tésztához a lisztet a sütőporral, a sóval, a porcukorral és a reszelt citromhéjjal összeforgatjuk, majd a Ramával elmorzsoljuk. A tojással , - ezt kissé felverjük, és egy keveset félreteszünk belőle a tészta lekenéséhez - és a tejföllel összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőszekrénybe, amíg a tölteléke elkészül. Utóbbihoz a tojások sárgáját a porcukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a diót és a citromlevet. A tojásfehérjét a vaníliás cukorral ízesítve kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulattal, hogy ne törjük, az előző masszába forgatjuk. A tészta kétharmadát enyhén meglisztezett gyúrólapon 30x35 cm-re nyújtjuk, majd egy Ramával kikent, közepes tepsibe tesszük. Nagy tepsiben is süthetjük, de ebben az esetben se nyújtsuk nagyobbra a tésztát. Zsemlemorzsával meghintjük, majd egyenletesen rászórjuk a jól lecsöpögtetett, magozott meggybefőttet. A diós keveréket egyenletesen rásimítjuk. A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk, amivel berácsozzuk a sütemény tetejét. A tészta gyúrásánál félretett tojással a tésztát lekenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 40-45 perc alatt megsütjük.