Meggyes-mákos zserbó (Rozsomák)
Meggyes-mákos zserbó (Rozsomák)
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához:

    • cukor - 8 dekagramm
    • liszt - 50 dekagramm
    • Ráma - 30 dekagramm
    • tojássárgája - 3 darab
    • élesztő - 2.5 dekagramm
    • langyos tej - 1 dl
    • tejföl - 2 evőkanál
    • sütőpor - 1 csipetnyi
    • só - 1 csipetnyi

    Töltelék:

    • darált mák - 50 dekagramm
    • cukor - 30 dekagramm
    • tej, vagy a meggybefőtt leve - 3 dl
    • magozott meggybefőtt - 1 darab

    Csokimáz

    • étcsokoládé, vagy tortabevonó - 10 dekagramm
    • étolaj - 0.5 dl

    Elkészítés:

    1. Az élesztőt kevés langyos tejben egy jó csipet cukorral felfuttatom.
    2. A lisztbe belekeverem a csipet sót, a sütőport, valamint a cukrot és hozzámorzsolom a Ramát.
    3. A felfutott élesztővel, a tejföllel és a tojássárgákkal linzertészta jellegű tésztát gyúrok és 3 részre osztom.
    4. A tejet felteszem főzni a cukorral, vagy a meggylével (cukor ízlés szerint még mehet bele) és amikor már forr, összekeverem a mákkal, majd kihűtöm.
    5. Tepsi méretűre kinyújtom az egyik tésztacipót, és a tepsibe teszem, egyenletesen elosztom rajta a töltelék felét, meg a darabolt meggybefőttet. Erre kerül a következő kinyújtott lap és a töltelék másik fele, valamint a maradék meggy és ismét tésztalap a tetejére.
    6. Kelesztem langyos helyen fél órát. Megszurkálom a tetejét villával (kb. 10 helyen) és előmelegített sütőben megsütöm.
    7. A mázhoz a tortabevonót az olajjal gőz fölött állandóan kevergetve felolvasztom, majd a sütemény tetejére öntöm. Másnap szeletelem.