Mézes alagút
Hozzávalók
tojás | 4 darab | |
---|---|---|
cukor | 8 dekagramm | |
liszt | 6 dekagramm | |
kakaó | 1 csapott evőkanál | |
olaj | 1 evőkanál | |
sütőpor | 12 csomag |
krem
Ráma | 20 dekagramm | |
---|---|---|
gesztenyemassza | 25 dekagramm | |
rum | 1 evőkanál | |
porcukor | 1 evőkanál |
Töltelék
nagyobb birsalma vagy körte, alma, stb. | 2 darab | |
---|---|---|
citrom leve | 0.5 darab | |
édes fehér bor | 1 dl | |
méz | 3 evőkanál | |
szegfűszeg | 2 darab | |
fahéj | 1 darab | |
zselatin vagy tortazselé | 1 kevés |
Tetejére
csokimáz | 1 darab | |
---|---|---|
durvára őrölt, pirított dió | 1 kevés |
Desszertek: Mézes alagút a sok Alagút recept közül.
Elkészítés
A tésztához a tojások fehérjét habbá verjük pici sóval, belekeverjük a sárgáit, majd a sütőporos, kakaós lisztet átszitálva, és belecsorgatjuk az olajat is. Sütőpapíron, nagyméretű tepsiben sütjük. Vékonyabb piskótatészta lesz belőle.
A tésztából akkora lapot szabunk, hogy egy őzgerincformát kibélelhessünk, s egy akkorát, amivel majd befedjük.
A krém összetevőit kikeverjük, s megkenjük vele a lapokat. Maradjon a külső felületre is belőle. Fóliával béleljük a formát, beleigazítjuk a nagyobb lapot.
A töltelék adalékait 4 dl vízzel felforraljuk, 5 percig főzzük, leszűrjük, hűtjük.
A leszűrt gyümölccsel megtöltjük a tésztát. 1 evőkanál zselatint feloldunk a leszűrt lében, kevergetve langyosítjuk, majd ráöntjük a gyümölcsre. Mielőtt megdermedne, rátesszük a tetejét is a süteménynek.
Fél napig dermesztjük, kiborítjuk, a maradék gesztenyekrémmel bekenjük. Erre csoki máz kerül, amit megszórunk a dióval. A diót elég, ha a tészta sütése után berakjuk a még meleg sütőbe, így kicsit megpirul.
Forró vízbe mártott késsel ujjnyi szeleteket vágunk, mindig csak annyit, amennyi éppen fogyasztásra kerül.