Mézes krémes
Hozzávalók
Töltelékhez
tej | 0.5 liter | |
---|---|---|
búzadara | 10 dekagramm | |
margarin | 25 dekagramm | |
porcukor | 20 dekagramm | |
vaníliás cukor | 2 csomag | |
tojássárga | 1 darab | |
sárgabaracklekvár | 20 dekagramm |
Csokoládémázhoz
Étcsokoládé | 20 dekagramm | |
---|---|---|
vaj vagy sütőmargarin | 20 dekagramm |
Mézes lapokhoz
Liszt | 45 dekagramm | |
---|---|---|
porcukor | 15 dekagramm | |
szódabikarbóna | 1 csipetnyi | |
olvasztott zsír vagy sütőmargarin | 3 evőkanál | |
olvasztott méz | 4 evőkanál | |
tojás (villával felverve) | 1 egész | |
tej | 4 evőkanál |
"A mézes krémesről
Az ellenállhatatlan mézes krémes már az illatával és a külsejével is mindenkit rabul ejt, hát még ha belekóstolunk a puha, töltött tésztájába. A mézes krémes egyik legnagyobb hátránya az, hogy annyira finom, hogy szinte soha nem lehet eleget sütni belőle, hiszen pillanatok alatt elfogy. A mézes krémes süti nagyon sok család kedvenc desszertje. A mézes krémes remek választás lehet egy egyszerű hétvégi ebéd után. Elkészítésénél fontos tudni, hogy akkor lesz igazán finom a sütemény, ha legalább egy éjszakán át hagyjuk állni! Tehát ha a legfinomabb verzióját akarjuk elkészíteni, akkor ezt jó, ha bekalkuláljuk az időnkbe, mielőtt neki kezdünk a sütésnek. Persze nem feltétlenül kell kivárnunk ezt az időt, hiszen a mézes krémes a sütést követően is remekül fogyasztható. A mézes krémes elkészítésénél számos folyamatot leegyszerűsíthetünk. Ha nincs kedvünk csokimázat főzni, akkor csak törjünk össze egy tábla étcsokit, csorgassunk rá 1 evőkanál mézet, majd egy kevés víz hozzáadásával olvasszuk fel. Aki viszont nem szereti a csokimázat az akár simán porcukorral megszórva is tálalhatja a finom mézes krémest. Ha viszont több időt szánunk a máz elkészítésére, akkor főzzük meg a vajat, a porcukrot és a kakaóport egy lábasban, majd óvatosan kenjük a sütemény tetejére az így kapott masszát. Fontos, hogy főzzük nagyon sűrűre, majd rögtön öntsük a csokit a legfelső lapra és egyenletesen kenjük el. Miután a mézes krémes elkészült, várjuk meg amíg teljesen kihűl, majd tegyük be a hűtőbe és tálalásig tároljuk ott!
"
Elkészítés
A mézes lapokhoz valókat félkemény tésztává gyúrjuk. Ha még kíván tejet, apránként lehet bele picit tenni. A tésztát rúd formára sodorjuk és négyfelé osztjuk. Mindegyik tésztacipót nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egyesével megsütjük margarinnal vékonyan megkent tepsi hátoldalán, 200 fokra előmelegített sütőben. Sötét zsemleszínűre kell sütni, de vigyázzunk nagyon gyorsan sül, kb. 6 perc laponként. Azért jó a tepsi hátulján készíteni, mert könnyen le lehet róla csúsztatni. Töltelék készítése: a tejet felforraljuk és a lassan beleöntjük a grízt. Ha megfőtt, keverve kihűtjük. Amikor langyos, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert margarint. Összeállítás: a tölteléket kettéosztjuk. Az első lapra rákenjük a fele tölteléket, a második lapot rátesszük és megkenjük a lekvárral. Erre jön a harmadik lap, amire rásimítjuk a krém másik felét, a negyedik lappal beborítjuk, amit csokimázzal vonunk be. A csokoládémázhoz a darabokra tört csokit gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat vagy sütőmargarint.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral.
A hámozott, főtt céklát egy aprítógép segítségével daráljuk apróra.
A laktózmentes csokoládét vágjuk apró darabokra.