Mézes-krémes szelet
Hozzávalók
Krémhez
méz | 120 pohár | |
---|---|---|
Ráma | 100 gramm | |
tej | 0.5 dl | |
kristálycukor | 160 gramm | |
citrom leve | 0.5 darab | |
tojás | 2 darab | |
finomliszt | 600 gramm | |
szódabikarbóna | 1 kávéskanál | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
fahéj | 1 kávéskanál | |
só | 1 darab |
A krémhez és a mázhoz
vaníliás pudingpor | 1 csomag | |
---|---|---|
tej | 3 dl | |
lágy Rama | 200 gramm | |
porcukor | 200 gramm | |
vaníliás cukor | 2 csomag | |
citromlé | 0.5 dl | |
rum | 0.5 dl | |
narancs lereszelt héja | 1 darab | |
málna, vagy ribizlilekvár | 150 gramm | |
tortabevonó csokoládé | 150 gramm | |
napraforgó olaj | 2 evőkanál |
Desszertek: Mézes-krémes szelet a sok Mézes-krémes recept közül.
Elkészítés
A tésztához a mézet a Ramával és a tejjel felforrósítjuk, langyosra hűtjük, majd beledolgozzuk a cukorral és a citromlével elhabart tojásokat. Elkeverjük a lisztben a szódabikarbónát, vaníliás cukrot, fahéjat és 1 csipet sót, hozzáadjuk a mézes keveréket, fakanállal összedolgozzuk (ragacsos tésztát kapunk!), és fél órára hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát 4 részre osztjuk, és lisztezett munkalapon kb. 25*35 cm-es lapokra nyújtjuk. Egymás után 5-8 percig szép világosra sütjük. A krémhez a pudingport és a tejet sűrű péppé főzzük, hagyjuk kihűlni. A Ramát habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. A pudinghoz keverjük a citromlét, a rumot és a narancs reszelt héját, majd kanalanként összedolgozzuk. Az első lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, aztán a harmadik lap, a maradék krém, végül a negyedik lap következik, megkenjük a lekvárral. A csokoládét felaprózzuk, felolvasztjuk, majd simára keverjük az olajjal. A sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elsimítjuk. Lazán letakarjuk, majd fél napot hűvös helyen érleljük, puhítjuk.
Hűvös helyen, fóliába-dobozba zárva sokáig eláll, fagyasztható.