Feltöltve:

Mézes puszedli

60
Könnyű
1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

A tésztához

Ráma50 gramm
barna, vagy kristálycukor60 gramm
méz125 gramm
citrom1 púpos evőkanál
finomliszt250 gramm
sütőpor1 csomag
őrölt fahéj1 teáskanál
őrölt szegfűszeg1 teáskanál
őrölt szerecsendió1 teáskanál
tojás1 darab
liszt a formázáshoz1 kevés

A díszítéshez és a mázhoz

mogyoró, mandula dió, pisztácia vegyesen100 gramm
tortabevonó étcsokoládé100 gramm
cukorgyöngy2 teáskanál

Desszertek: Mézes puszedli a sok Puszedli recept közül.

Elkészítés

1

A Ramát, a barna cukrot és a mézet kisebb lábaskában, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Az edényt hideg vízbe állítjuk és a mézes keveréket kihűtjük.

2

Közben a citromot forró, folyóvíz alatt alaposan megmossuk, sikáljuk, hogy a viaszos tartósítóanyagot eltávolítsuk a felületéről, majd szárazra töröljük.

3

Összekeverjük a lisztet a sütőporral és az őrölt fűszerekkel, majd belereszeljük a citromhéjat. A kihűlt mézes masszához adjuk a tojást, habverővel jól eldolgozzuk, és a fűszeres-sütőporos liszthez öntjük, majd fakanállal összekeverjük.

4

A meglehetősen ragacsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és legalább 5 órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára hideg helyre tesszük.

5

2-3 nagy tepsit, vagy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát lisztezett munkalapon, vagy liszttel meghintett, két sütőpapír között 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, kenőkéssel alányúlunk és fellazítjuk. Lisztbe mártogatott, tetszőleges formákkal kiszúrjuk és nem túl közel egymáshoz a tepsikbe rakosgatjuk. Tetejüket tetszés szerinti finomságokkal díszítjük, némelyiket csupaszon hagyjuk. A szabáshulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újra nyújtjuk-szaggatjuk, amíg el nem fogy.

6

200 °C-ra előmelegített sütőben mindössze 7-8 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, leválasztjuk a sütőpapírról és rácsra téve hagyjuk egészen kihűlni.

7

A tortabevonó étcsokoládét meleg vízfürdőben felolvasztjuk, megmártogatjuk benne a díszítetlen alakzatokat, rácsra rakosgatjuk és megszórjuk színes cukorgyönggyel, majd hagyjuk teljesen megdermedni.

8

Dobozba csomagolva, soronként papírral letakarva 1 hónapig eláll.

Hozzászólások

Hasonló receptek

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

0"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

60"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

1"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

1"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

100"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Közepes
favorite_border 0
Megnézem

120"
Könnyű
favorite_border 0
Megnézem