Mézes zserbó
Mézes zserbó
  • timer60 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tésztához

    • Ráma - 5 dekagramm
    • liszt - 40 dekagramm
    • cukor - 15 dekagramm
    • tojás - 1 darab
    • szódabikarbóna - 1 kávéskanál
    • tej - 4 evőkanál
    • méz - 6 dekagramm

    Töltelékhez

    • Ráma - 20 dekagramm
    • cukor - 20 dekagramm
    • citrom reszelt héja - 1 darab
    • tej - 3 dl
    • búzadara - 6 dekagramm
    • baracklekvár (kb) - 15 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A Ramát, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük. Ha langyosra lehűlt, hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát, majd sima tésztává gyúrjuk. Négy cipóba osztjuk és legalább fél órán át pihentetjük. Egyenként késhát vastagságúra kinyújtjuk és sütőpapírral borított sütőlapon, vagy a tepsi hátán előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 percig sütjük.
    2. A töltelékhez a tejet felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert Ramát és reszelt citromhéjjal ízesítjük. A lapokat egyenként előbb vékonyan megkenjük lekvárral, majd krémet simítunk rá és egymásra helyezzük őket.
    3. A tetejét leöntjük olvasztott csokoládéval és néhány órai állás után szeleteljük.