Mézeskalács
Hozzávalók
Tészta
cukor | 2 bögre | |
---|---|---|
víz | 1 bögre | |
tej | 1 bögre | |
Ráma | 1 evőkanál | |
fahéj | 1 csomag | |
szódabikarbóna | 3 kávéskanál | |
tojássárgája | 3 darab | |
liszt, amennyit felvesz | 1 adag |
Hab
tojásfehérje | 3 darab | |
---|---|---|
porcukor | 6 evőkanál |
Desszertek: Mézeskalács a sok Mézeskalács recept közül.
Elkészítés
Egy bögre cukrot karamellizálunk. Folyamatosan kevergetjük, nehogy leégjen. Ha elolvadt, akkor egy bögre vizet hozzáöntünk. A vízzel óvatosan kell bánni, mert összekapja a cukrot, ezért eleinte csak nagyon kevés vizet öntsünk hozzá és folyamatosan kevergessük. Amikor a cukor elolvadt a vízben, levesszük a tűzről és megvárjuk amíg kihűl. Ezután a cukros vizet egy nagyobb edénybe öntjük és hozzáadunk 1 bögre cukrot, 1 bögre tejet, 1 kanál Ramát, 1 cs. fahéjat, szódabikarbónát és 3 tojássárgát. Jó alaposan összekeverjük, hogy a Rama elolvadjon benne, majd elkezdjük hozzáönteni a lisztet. Én kb. 1 kg lisztet szoktam hozzáönteni. Vigyázni kell a liszttel, mert ha többet öntünk hozzá, mint amennyit bevesz, akkor miután kisült, kemény lesz a mézeskalács. Ha összeállt, kb. 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, a nyújtáshoz is csak minimális mennyiségű lisztet használjunk. Ramával kikent, vagy kiolajozott tepsibe tesszük (az olaj a legjobb) őket. A 3 tojásfehérjét felverjük, hozzáadunk 5 kanál porcukrot (ne féljünk attól, hogy sok lesz a cukor, mert a tészta nem olyan édes). Habzsákba töltjük és a kalácsok tetejét díszítjük vele.Ha készen vagyunk, akkor 190 fokon kb. 20 percig sütjük, addig amíg a hab világosbarna nem lesz rajtuk.