Mézeskalács
Hozzávalók
A tésztához
méz | 25 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 5 dekagramm | |
tojás | 3 darab | |
porcukor | 10 dekagramm | |
fahéj | 1 evőkanál | |
őrölt szegfűszeg | 1 kávéskanál | |
szalakáli | 2 dekagramm | |
liszt | 70 dekagramm |
A cukormázhoz
tojásfehérje | 1 darab | |
---|---|---|
finomra szitált porcukor (annyi, hogy sűrű massza legyen) | 1 adag |
Desszertek: Mézeskalács a sok Mézeskalács recept közül.
Elkészítés
A mézet és a Ramát langyosítsuk meg. Egy másik edénybe tegyük a tojásokat, a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szalakálit. Turmixgéppel jól dolgozzuk össze, majd öntsük bele a langyos mézbe és újból dolgozzuk össze, végül gyúrjunk bele kézzel 70 dkg sima lisztet.
Takarjuk le és pihentessük szobahőmérsékleten egy napig. Nyújtsuk ki kb. 4 mm vékonyra, formázzuk és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Forró sütőben mogyoróbarnára sütjük kb. 4-5 perc alatt. Tetejét felvert, egész tojással kenjük be sütés előtt, akkor szép fényes lesz.
Díszítő cukormáz: a tojásfehérjét a szitált porcukorral sűrűre keverjük, de nem szabad habverővel verni. Nejlonzacskóba rakjuk, kis lyukat vágunk a sarkára és mintát rajzolunk a sütire.