Mézeskalács
Hozzávalók
méz | 20 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 12.5 dekagramm | |
cukor | 25 dekagramm | |
liszt | 50 dekagramm | |
szódabikarbóna | 1 kávéskanál | |
őrölt fahéj | 0.5 teáskanál | |
őrölt szegfűszeg | 0.5 teáskanál | |
narancs héja | 1 darab | |
citrom reszelt héja | 1 darab | |
tojás | 1 darab | |
tej | 2 evőkanál | |
rum | 2 evőkanál |
Desszertek: Mézeskalács a sok Mézeskalács recept közül.
Elkészítés
A mézet a Ramával és a cukorral mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad, majd langyosra hűtjük. Közben összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a fűszerekkel, a reszelt citrom és narancshéjjal. Elkeverjük a tojást a tejjel és a rummal, majd beledolgozzuk a kihűlt mézes keverékbe. Az egészet a liszthez adjuk és jól összedolgozzuk. Nem kell megijedni, nagyon ragacsos tésztát kapunk. Hűtőbe tesszük 1-2 órára, de akár 1-2 napra is. Kb. fél cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk és Ramával kikent tepsibe tesszük. Tetejét vékonyan megkenjük felvert tojással és egy fél mogyorót, vagy diót nyomunk a közepébe. 175 fokon 5-10 perc alatt megsül. Ha sokáig sütjük kemény lesz.