Mézeskalács bögreházikó
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 1 teáskanál | |
---|---|---|
cukor | 10 dekagramm | |
tej | dl | |
liszt | 35 dekagramm | |
méz | 11 dekagramm | |
só | 1 csipetnyi | |
ecet | 1 teáskanál | |
őrölt fahéj | 1 teáskanál | |
porcukor | 10 dekagramm | |
tojásfehérje | 1 darab | |
tojássárga | 1 darab | |
szódabikarbóna | 1 teáskanál |
Desszertek: Mézeskalács bögreházikó a sok Mézeskalács recept közül.
Elkészítés

A mézet a cukorral és margarinnal egy edénybe jól összekeverjük, forrósítjuk.
Egy tálba tesszük a lisztet, tojássárgáját, a szódabikarbónát, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, csipet sót, a megmelegített mézet és a tejet amit apránként adunk hozzá épp csak egy kicsit, hogy összeálljon a tészta. Várjuk meg amíg a méz kicsit kihűl.

Lisztezett deszkára tesszük, kinyújtjuk, és éles késsel kivágjuk a ház alakjait. 2 db eleje-hátulja, 2 db tető, 2 db oldalfal.

A mázhoz a cukrot a tojásfehérjét és ecetet egy fazékba tesszük és gőz fölött jó kemény habbá verjük ( kb 10 perc).
A kemény habbal megkenjük a ház oldalfalait majd összetapasztjuk az elejével, és félre tesszük kicsit száradni, 1-2 óra múlva megkenjük a tetejét és rátesszük a tetőt is. Amit óvatosan a habbal becsíkozunk, megkenünk, ízlés szerint, és különféle színes cukrokkal megszórjuk, díszítjük.
Éjszakára hagyjuk száradni, szikkadni őket.