Mézeskalács figurák
Hozzávalók
A tésztához
méz | 25 dekagramm | |
---|---|---|
Ráma | 12 dekagramm | |
porcukor | 12 dekagramm | |
mézes fűszerkeverék | 1 teáskanál | |
kakaópor | 1 púpos kávéskanál | |
liszt | 50 dekagramm | |
sütőpor | 0.5 csomag | |
tojás | 1 darab |
A kenéshez
egész tojás | 1 darab | |
---|---|---|
tojásfehérje | 1 darab |
A díszítőkrémhez
tojásfehérje | 2 darab | |
---|---|---|
porcukor | 30 dekagramm |
Desszertek: Mézeskalács figurák a sok Mézeskalács recept közül.
Elkészítés
A mézet langyosra melegítjük. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, amibe beletesszük a megmelegített mézet, a nem túl fagyos Ramát és a többi hozzávalót, ezután összegyúrjuk. Egy puha, ragacsos tésztát kapunk. Betakarva hűtőbe tesszük, amíg a tészta kicsit megszilárdul.
A hűtőből egy darabot kivéve lisztezett gyúrótáblán 3-3,5 mm vékonyra kinyújtjuk, majd különböző alakzatokat szaggatunk belőle. Ramával kikent tepsibe tesszük a különböző figurákat és lekenjük enyhén felvert egész tojással. Előmelegített sütőbe helyezzük és 185 °C-on 15-20 perc alatt megsütjük őket.
Ahogy a sütőből kivesszük, forrón, azonnal átkenjük nyers tojásfehérjével. Így fényes lesz a kalácsunk felülete.
A díszítőkrémhez egy kézi habverővel kikeverjük a tojásfehérjét és evőkanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Addig adagoljuk a porcukrot a masszába, amíg a habverőt felemelve magasra az meg nem áll jégcsapszerűen lelógva.
Ha kész a díszítőkrém, apró, sima csöves tortadíszítőbe, vagy habzsákba tesszük, de kinyomhatjuk egy ollóval levágott nejlon zacskóból is, vagy magunk által sütőpapírból tekert tölcsérből. Ízlés szerint díszítsük a kalácsokat.