Mézeskalács házikók
Hozzávalók
A tésztához
porcukor (csapott) | 1 evőkanál | |
---|---|---|
méz | 120 pohár | |
Dr. Oetker Vanillincukor | 1 csomag | |
tojás (közepes méretű) | 1 darab | |
búzaliszt | 250 gramm | |
Dr. Oetker Sütőpor (csapott) | 1 teáskanál |
A mázhoz
tojásfehérje | 1 darab | |
---|---|---|
szitált porcukor | 20 dekagramm | |
színes cukorka | 1 kevés | |
gumicukor, cukordrazsé | 1 kevés | |
díszítő cukorka és cukorgyöngy | 1 kevés |
Desszertek: Mézeskalács házikók a sok Mézeskalács recept közül.
Elkészítés
A sablonokat egy kartonlapra átmásoljuk és kivágjuk. A tepsit (30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
A porcukrot egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a mézet, a vanillincukrot, a tojást, és egy fakanállal az egészet sima masszává keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, és a 2/3 részét a mézes masszához keverjük. A maradék sütőporos lisztet egy nyújtódeszkán gyúrjuk hozzá a tésztához. A tésztát ezután enyhén lisztezett munkafelületen 3 mm vékony lappá nyújtjuk, majd a sablon segítségével 28 házikót szabunk ki. Egy kiszúróforma és egy kés segítségével a házikók közepén kivágjuk az ajtó formáját (lásd 1. kép), majd 28 db 3x3 cm nagyságú lapot vágunk ki az oldalfalaknak, illetve 28 db 3x4 cm nagyságú lapot szabunk ki a tetőnek.
A házikók elemeit az előkészített tepsibe fektetjük. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó- felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve).
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve).
Gáz: 3-4 fokozat (előmelegítve).
Sütési idő: kb. 10 perc.
Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A házikó elemeit a díszítő cukormázzal vagy a fehér dekortollal ragasztjuk össze az alábbiak szerint: először a ház 4 falát állítjuk össze, az oldalfalakat és a homlokzati falakat (lásd 2. kép), majd felhelyezzük a tetőt is (hagyjuk közben, hogy az illesztéseknél a cukormáz megszilárduljon). Miután a cukormáz megszilárdult, a házikót ízlés szerint színes dekortollakkal, tortadarával, téli dekorcukrokkal díszítjük.