Mézeskalács koszorú
Mézeskalács koszorú
  • timer120 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Cukormáz

    • tojásfehérje - 1 darab
    • porcukor - 25 dekagramm

    Aranyszínű gyömbéres mézeskalács

    • liszt - 17 dekagramm
    • őrölt gyömbér - 1 teáskanál
    • őrölt fahéj - 1 teáskanál
    • Rama, darabokra vágva - 6 dekagramm
    • méz - 10 dekagramm
    • tojássárgája - 1 darab
    • szódabikarbóna - 0.5 teáskanál
    • só - 1 csipetnyi

    Csokoládés mézeskalács

    • sima liszt - 17 dekagramm
    • mézeskalács fűszerkeverék - 2 teáskanál
    • kakaópor - 3 dekagramm
    • vaj vagy sütőmargarin darabokra vágva - 7 dekagramm
    • méz - 8 dekagramm
    • tojás - 1 darab
    • só - 1 csipetnyi
    • szódabikarbóna - 0.5 teáskanál

    Elkészítés:

    1. Aranyszínű gyömbéres tészta elkészítése: a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót egy tálba szitáljuk. A vajat, vagy sütőmargarint finoman elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, vagy robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgát és kézzel, esetleg géppel addig keverjük, amíg szilárd tésztát nem kapunk. Becsomagoljuk és 30 perce a hűtőbe tesszük, mielőtt formáznánk. Csokoládés tészta elkészítése: a lisztet, a fűszerkeveréket, a sót, a kakaót és a szódabikarbónát egy tálba szitáljuk. A vajat, vagy sütőmargarint finoman elmorzsoljuk a lisztes keverékkel, vagy robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a mézet és a tojást, majd addig keverjük, amíg szilárd tésztát nem kapunk. Kissé összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük, mielőtt formáznánk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, ez gázsütőnél 4-es fokozat. Két nagy sütőlapot kivajazunk, vagy sütőmargarinnal kikenünk. A csokoládés tészta kb. 2/3-át lisztes deszkán addig nyújtjuk, amíg az átmérője kb. 30 cm nem lesz., majd átrakjuk egy sütőlapra. Egy nagy tál segítségével körbevágjuk, kb. 28 cm átmérőjű szabályos kör legyen. Közepébe borítunk egy 18 cm átmérőjű tányért, ezt is körbevágjuk és kiemeljük a belső tésztalapot, csak a koszorúalapot hagyjuk a tepsin. Együtt ismét kinyújtuk a levágott tésztadarabokat. Kb. 8cm hosszú és 5cm széles ovális formákat vágunk ki. A nyomózsák széles végződésével kicsipkézzük a nagy magyallevelek szélét és késsel megrajzoljuk az erezetét. Az alufólia gurigákat a sütőlapra helyezzük és néhány levelet ráteszünk a gurigára, (kb. 40 levél) és 8-10 percig sütjük. Három percig a sütőlapon hagyjuk, utána áttesszük egy rácsra hűlni. A többi tésztából levelet készítünk és megsütjük őket. Nyomózsákba cukormázat teszünk és néhány levél szélét körberajzoljuk vele. A mézeskalácskarikát arra a tortalapra helyezzük, ahol állni fog. Egy levél végére cukormázat teszünk és rögzítjük a karikához.. Újabb leveleket ragasztunk a koszorúra és különböző irányban ragasztjuk fel őket, így a levelekből lassan kialakul a koszorú.