Mézeskalács krémes,karácsonyi fondant torta
Mézeskalács krémes,karácsonyi fondant torta
  • timer75 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • cukor (ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb) - 14 dekagramm
  • kakaó - 1 evőkanál
  • liszt - 14 dekagramm
  • Ráma - 25 dekagramm
  • tej - 0.5 liter
  • tojás - 5 darab
  • mézeskalács fűszerkeverék - 1 kevés
  • apróra tört mézeskalács - 1 darab
  • pillecukor - 1 adag
  • sütőpor - 1 darab

Elkészítés:

  1. 5 db tojást szétválasztok. A fehérjét kemény habbá verem. A sárgákat 14 dkg porcukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadok 14 dkg rétes lisztet, 5 evőkanál vizet és egy teáskanálnyi, vízben felkevert fél csomag sütőport. Simára keverem, majd óvatosan elkeverem benne a tojásfehérje habot. Sütőpapírral bélelt, kb 20 cm-es tortaformában megsütöm.
  2. Elkészítem a krémet: fél liter tejben simára keverek 5 ek. lisztet és a tűzhelyen sűrű pépet főzök belőle. Félreteszem hűlni, néha megkeverem, hogy ne bőrösödjön be. 25 dkg Ramát ízlés szerinti porcukorral habosra keverek, majd 1 ek. kakaóport és ízlés szerinti mézeskalács fűszerkeveréket teszek bele. Mikor már annyira édes és fűszeres mint ami nekem az ízlésem, kanalanként hozzákeverem a tejes pépet.
  3. 1/3 részét kiveszem egy másik tálba. A 2/3 részébe óvatosan belekeverem az apróra tört mézeskalácsot, majd hideg helyre teszem.
  4. A kihűlt piskótalapot 3 felé vágom és megkenem a mézeskalács darabkás krémmel. A torta tetejére és oldalára kerül az a krém amibe nem tettem mézeskalácsot.
  5. A fondan alá nem teszünk darabos krémet, mert kipuklisodik és nem lesz szép sima felületünk, viszont krém feltétlenül kell a fondan alá hogy tapadni tudjon.
  6. A fondantot kb. 5 mm vastagra nyújtom, bevonom a tortát és díszítem.