Mogyorókrémes kuglóf
Mogyorókrémes kuglóf
  • timer0 perc
  • moodKönnyű
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 50 dekagramm
    • Rama Vajas Íz - 12 dekagramm
    • porcukor - 7 dekagramm
    • tojássárgája - 2 darab
    • vaníliás cukor - 1 csomag
    • só - 1 csipetnyi
    • élesztő - 2.5 dekagramm
    • langyos tej - 3 dl

    A töltéshez

    • üveg mogyorókém - 1 kis

    A forma kikenéséhez

    • Rama Vajas Íz - 3 dekagramm
    • aprított mogyoró - 5 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Az élesztőt szétmorzsoljuk és 0,5 dl langyos tejben feloldjuk. A lisztből kiveszünk egy maroknyit és az élesztős tejbe keverjük, majd galuska állagú kovászt készítünk. Egy kevés liszttel beszórjuk a tetejét. Langyos helyre tesszük, kelesztjük. A maradék liszt közepébe lyukat készítünk, ebbe beletesszük a többi hozzávalót, a megkelt kovászt és a maradék tejet, majd tésztát dagasztunk belőle. Konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük és kelesztjük.
    2. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és egy 30x45cm-es téglalap alakú lapot nyújtunk belőle.
    3. A mogyorókrémet felbontjuk és a műanyag tető nélkül betesszük kicsit a mikrohullámú sütőbe, vagy egy fémtálban gőz felett felmelegítjük, hogy könnyen kenhető, enyhén folyós legyen.
    4. Megkenjük vele a lapot úgy, hogy az egyik hosszabbik szélén egy 4-5 cm széles sáv üresen maradjon. Az ezzel szembe lévő oldalon kezdjük felcsavarni a tésztát. Az így kapott hengerünket egy nagyméretű, kb. 25cm átmérőjű lukas közepű kuglófformába tesszük, amit előzetesen kikenünk Ramával és beszórunk mogyoróval.
    5. A hengert belehelyezzük a formába úgy, hogy a tészta széle alulra kerüljön és körgyűrűt formázzon. Ismét kelesztjük a tésztát, majd előmelegített sütőben 180 °C-on sütjük 15-20 percig, ezután 170 °C-ra mérsékelve a sütőt még egy fél óráig sütjük.
    6. A formából sütés után kiborítjuk, majd egy konyharuhával befedve hűlni hagyjuk, ezután szeletelhetjük.