Mozart torta
Hozzávalók
cukor | 140 gramm | |
---|---|---|
kakaópor | 4 teáskanál | |
Ráma | 100 gramm | |
tojás | 6 darab | |
búzaliszt | 225 gramm | |
kukoricaliszt | 25 gramm | |
vaníliás cukor | 3 csomag | |
só | 1 csipetnyi | |
sütőpor | 2 teáskanál | |
mazsola | 50 gramm | |
rum | 2 evőkanál | |
zselatin | 1 csomag | |
tejszín | 800 milliliter | |
nugátkrém | 80 gramm | |
porcukor | 40 gramm | |
áfonyalekvár | 1 kevés | |
áfonya | 10 dekagramm | |
csokoládéreszelék | 1 darab |
Desszertek: Mozart torta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
Az alsó tésztához 150 g lisztet gyúródeszkára öntünk és mélyedést készítünk a közepébe. Beleteszünk 40 g kristálycukrot, 2 tojást, sót, két csomag vaníliás cukrot, majd beletesszük a Ramát is és gyors mozdulatokkal lágy tésztává gyúrjuk. Kinyújtjuk a tésztát, belefektetjük egy Ramával kikent kerek tortaformába, villával megszurkáljuk és 15 perc alatt készre sütjük.
A piskótatésztához 2 evőkanál forró vízzel felverjük a maradék 4 tojást, amíg sűrű, habos nem lesz. Hozzáadjuk a maradék kristálycukrot, a vaníliás cukrot és tovább keverjük. A maradék lisztet összekeverjük a kukoricaliszttel, a kakaóporral és a sütőporral, majd beleforgatjuk a tojásos habba. A tésztát egy sütőpapírral bélelt kerek tortaformába simítjuk és kb. 30 perc alatt kisütjük.
Amikor kihűlt, két kerek lappá vágjuk. A krémhez a mazsolát rumba áztatjuk. A zselatint 3 evőkanál hideg vízbe tesszük, 10 percig áztatjuk, majd melegítés közben feloldjuk. A tejszínt habbá verjük és fokozatosan hozzáadjuk a zselatint. A tejszínhabot három részre osztjuk. A nugátkrémet vízgőz fölött felolvasztjuk és belekeverjük az első adag tejszínhabba.
A mazsolát megszárítjuk, a rumot félretesszük. A díszítéshez elrakunk kb. 20-25 szem mazsolát, a többit lecsöpögtetjük, majd 20 g porcukorral és a rummal együtt a második adag tejszínhabhoz adjuk.
Az utolsó adag tejszínhabba a megmaradt porcukor kerül. 10-15 szem áfonyát félreteszünk a díszítéshez. A maradékot egyenletesen elosztjuk a már előzőleg áfonyalekvárral megkent, elsőként kisütött tésztán.
Befedjük az első piskótaréteggel. Erre rákenjük a nugátkrémes tejszínhabot, majd ráhelyezzük a második réteg piskótát. A torta tetejét és oldalát a mazsolás tejszínnel vonjuk be. A torta oldalát csokireszelékkel szórjuk meg.
A tejszínhab utolsó harmadát nyomózsákba töltjük és kidíszítjük vele a torta tetejét, végül a félretett áfonya és mazsola kerül rá.