Nagymama melaszos teasütije
Hozzávalók
A tésztához
búzaliszt (BL55) | 250 gramm | |
---|---|---|
szódabikarbóna | 2 teáskanál | |
só - tengeri | 0.4 teáskanál | |
fahéj (őrölt) | 1.7 teáskanál | |
szegfűszeg (őrölt) | 1 teáskanál | |
gyömbér (őrölt) | 1 teáskanál | |
vaj vagy Rama margarin (olvasztott) | 170 gramm | |
cukor - barna | 200 gramm | |
tojás (közepes, "M"-es méretű) | 1 darab | |
melasz | 82 gramm |
A hengergetéshez
kristálycukor | 67 gramm |
---|
Desszertek: Nagymama melaszos teasütije a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
Egy edénybe összekeverjük a búzalisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szegfűszeget és a gyömbért.
Egy másik tálba a vajat vagy a margarint felkockázzuk és mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, de ügyeljünk arra, hogy csak addig melegítsük, amíg felolvad.
A barna cukrot és a tojást a beletesszük a felolvasztott vajba vagy margarinba, és robotgép segítségével egyenletesre keverjük.
A vajas vagy margarinos keverékünkhöz hozzáöntjük a melaszt és ezt is addig keverjük, amíg egyenletes keveréket nem kapunk.
A lisztes-fűszeres mixet apránként hozzáadjuk a vajas vagy margarinos egyveleghez és addig keverjük, amíg homogén állagú tésztát nem kapunk.
A kész tésztát lefedjük és kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. Ez a lépés fontos, tehát NE hagyjuk ki, mert csak így lesz megfelelő állagú a végtermékünk.
Az egy óra leteltével kivesszük a hűtőből a tésztánkat és kézzel vagy egy fagylaltkiszedővel kis gömböket formálunk, amelyeket kristálycukorba forgatunk. A golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ügyelve arra, hogy a tészta kb. három-négyszeresére fog "szétfolyni".
A sütiket 190 °C-ra előmelegített sütőbe helyezzük és 10-12 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a belseje még egy picit puha, majdhogynem folyik. Amikor kivesszük, még nagyon instabilak a sütemények, de pár perc hűlést követően már szépen megkeményedik a külseje és egy forró teával máris fogyasztható. JÓ ÉTVÁGYAT és KELLEMES SÜTÖGETÉST!