Nagymama ringlótortája
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 12 dekagramm | |
---|---|---|
cukor | 3 evőkanál | |
finomliszt | 2 evőkanál | |
nyers tojás | 2 darab | |
hideg víz | 2 evőkanál | |
kristálycukor | 12 dekagramm | |
asztali só | 1 teáskanál | |
darált mandula | 15 dekagramm | |
mandula aroma | 2 cl | |
ringló | 70 dekagramm |
Desszertek: Nagymama ringlótortája a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk, közben kissé megsózzuk. A vízzel összegyúrjuk és letakarva, hűtőszekrényben 30-40 percen át pihentetjük. Ez elegendő idő arra, hogy a mandulás krémet elkészítsük.
Ehhez a puha, szoba-hőmérsékletű Ramát a cukorral krémesre keverjük. Akkor jó, ha az utóbbi teljesen elolvadt benne. Ezután a tojásokkal egyenként tovább keverjük. A mandulát, a lisztet meg a citromhéjat is hozzáadjuk és az aromával ízesítjük, színezzük.
A tésztát belisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd kibélelünk vele egy Ramával kikent, 26 cm átmérőjű, alacsony peremű tortaformát úgy, hogy egy kis pereme is legyen. A mandulás krémet a közepére simítjuk.
A gyümölcsöt megmossuk, hosszában kettéhasítjuk, magját kiemeljük. Utána eredeti formájára összeillesztjük és szorosan egymás mellé a mandulás masszára rakosgatjuk. A cukorral megszórjuk, az olvasztott Ramával meglocsoljuk.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 percig sütjük.
Melegen, langyosan és kihűlve egyaránt tálalhatjuk. Ha hidegen kínáljuk, tejszínhabbal is díszíthetjük.