Nagymamám farsangi fánkja
Desszertek: Nagymamám farsangi fánkja a sok Fánk recept közül.
Elkészítés
Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk az étolajat, a sót, a reszelt citromhéjat, a rumot, a tojást és az élesztőt, majd hozzáadjuk a tejet és megdagasztjuk. Én géppel csináltam.
Langyos vízbe állítjuk az edényt és kelesztjük a tésztát. Miután megkelt, még egyszer átdolgozzuk robotgéppel és újra megkelesztjük. Ismét megdolgozzuk a géppel és gyúródeszkára öntjük.
Kb. 2 ujjnyi vastagra lapogatjuk, majd kiszaggatjuk. Szaggatásnál fordítunk egyet a szaggatóval és úgy szúrjuk ki a fánkokat.
Az olajat felforrósítjuk. A fánkok tetejét megnyomjuk az ujjunkkal és az a rész lesz lent az edényben, ami a deszkán felfelé volt.
Először fedő alatt sütjük. Sajnos nem tudok pontos időt mondani, de kb 3-4 perc alatt megsül. Megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
Kiszedjük, lecsepegtetjük az olajat és vaníliás porcukorba forgatjuk. Házi baracklekvárral az igazi.