Naptorta
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 5 dekagramm | |
---|---|---|
víz | 3 evőkanál | |
tojás | 3 darab | |
tejszín | 2 dl | |
joghurt | 3 dl | |
finomliszt | 10 dekagramm | |
narancs | 6 darab | |
só | 1 csipetnyi | |
sütőpor | 1 csomag | |
zselatin | 2 csomag | |
porcukor | 12 dekagramm | |
tojásfehérje | 1 darab | |
kristálycukor | 15 dekagramm | |
narancslekvár | 9 dekagramm | |
mandulaforgács | 10 dekagramm | |
mascarpone sajtkrém | 30 dekagramm | |
friss narancslé | 6 dl | |
gyümölcslikőr | 4 evőkanál |
Desszertek: Naptorta a sok Torta recept közül.
Elkészítés
Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk és 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, a tortaformába rakjuk és előmelegített sütőben 190 °C-on 10 percig sütjük.
Sütés közben elkészítjük a piskótatésztát. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét a sóval és 8 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját, vizet és a maradék cukrot habosra keverjük, belekeverjük az olvasztott Ramát, a sütőporral elkevert lisztet, illetve a fehérjehabot és óvatosan elkeverjük. Beleöntjük egy Ramával kikent, kilisztezett tortaformába és előmelegített sütőben180 °C-on 20-25 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni és félbevágjuk.
A három csomag zselatint az előírás szerint elkészítjük a narancslében. A narancsokat vagy grapefruitokat meghámozzuk, a fehér színű hártyát is teljesen eltávolítjuk, gerezdekre vágjuk. Simára keverjük a mascarpone sajtkrémet, a likőrt, a cukrot és a joghurtot. A még langyos zselatint, hozzáadjuk a túróhoz és jól összekeverjük. A tejszínt habbá verjük és hozzákeverjük a krémhez.
Az omlós tésztát belefektetjük a tortaformába, megkenjük a felmelegített lekvárral, rárakjuk a piskóta egyik lapját, ráfektetjük a narancsgerezdeket és ráöntjük a krémet (kb. 1,5 dl krémet hagyunk az utolsó réteghez). A krémre fektetjük a piskóta második felét és ráöntjük a maradék krémet.
A tortát legalább két órára hűtőszekrénybe rakjuk. Az egy csomag por alakú zselatint feloldjuk, gőz felett felmelegítjük, de nem forraljuk, majd 3 dl narancslébe keverjük (vagy elkészítünk egy csomag tortabevonó zselét a csomagon feltüntetett utasítás szerint). A maradék narancsgerezdeket a torta tetejére fektetjük, ráöntjük az elkészített zselémázat és egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
A tortát kivesszük a formából, tejszínhabbal, mandulapelyhekkel díszítjük.