Narancsos-csokoládés keksz
Hozzávalók
Rama Vajas Íz | 12 dekagramm |
---|---|
tojás | 1 darab |
finomliszt | 25 dekagramm |
só | csipetnyi |
narancslé | 1 evőkanál |
sütőpor | 1 teáskanál |
narancs reszelt héja | 1 darab |
porcukor | 12 dekagramm |
tojásfehérje | 1 darab |
étcsokoládé | 10 dekagramm |
Desszertek: Narancsos-csokoládés keksz a sok Keksz recept közül.
Elkészítés
A csokoládét finomra reszeljük (az is jó, ha diódarálóval megdaráljuk). A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, a Ramával elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a reszelt narancshéjjal, a reszelt csokoládéval és a tojással összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.
Ezután meglisztezett gyúrólapon (lehet 2 sütőpapírlap között is) fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Kb. 5 cm-es, tetszőleges formákkal kiszúrjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, de nem túl közel egymáshoz, mert egy kicsit megnőnek sütés közben. A leeső részeket újra összedolgozzuk és kiszaggatjuk, így semmi sem vész kárba.
Előmelegített sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C), kb. 15 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg kihűlnek.
A mázhoz a porcukrot, a narancslevet és a tojásfehérjét simára, krémszerűre keverjük. A csokoládét felolvasztjuk. A kihűlt kekszet a narancsos mázba mártjuk úgy, hogy a tetejüket bevonja, és visszarakjuk a sütőpapírra.
Amikor 3-4 darabbal megvagyunk, pár csepp csokoládét pöttyözünk, vagy csurgatunk a tetejére, amit fogvájóval megcifrázunk, azaz 3-4 alkalommal átlósan, más-más irányban áthúzzuk a fogvájót rajta. Miután a máz gyorsan szárad, így részletenként kell vele dolgozni.
Amikor a fele keksz kész, változtatunk a sorrenden: a kekszet a csokoládéba mártjuk, a fehér mázból pöttyözünk, vagy csurgatunk rá, és ezt húzzuk el fogvájóval. Ha megszáradt, jól záródó fémdobozban, sütőpapírral rétegezve, száraz helyen 3-4 hétig eltartható.