Narancsos csokoládétorta
Narancsos csokoládétorta
  • timer100 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Piskóta

    • egész tojás - 4 darab
    • cukor - 25 dekagramm
    • liszt - 20 dekagramm
    • víz - 8 evőkanál
    • szódabikarbóna - 1 csipetnyi
    • narancs - 1 darab

    Csokoládékrém

    • étcsokoládé - 200 gramm
    • erős kávé - 4 evőkanál
    • porcukor - 2 evőkanál
    • tojássárgája - 2 darab
    • tejszín - 5 dl

    Elkészítés:

    1. A piskóta készítése: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat 20 dkg cukorral és 4 evőkanál vízzel jól kikeverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. Hozzáadunk 4 evőkanál vizet és 5 dkg cukrot, majd tovább verjük. A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát és a tojássárgákkal elkeverjük, majd reszelünk bele narancshéjat.
    2. Ebbe beleforgatjuk a hab felét, majd a másik felét vigyázva arra, hogy ne törjük össze a habot. Sütőpapírral kibélelünk egy csatos tortaformát és közepes hőfokon megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
    3. Ha kakaós piskótát sütünk, akkor a tojássárgás keverékhez adunk egy púpos evőkanál kakaóport, elkeverjük és azután rakjuk bele a habot.
    4. Miután kisült, vágjuk 3 lapra a piskótánkat és töltsük be a csokoládés krémmel, majd öntsük le az egészet olvasztott csokoládéval.
    5. Csokoládékrém elkészítése: a csokit darabokra törjük és meleg vízfürdőn felolvasztjuk. A kihűlt kávét jól elkeverjük a cukorral és a tojássárgával. A keveréket hozzáadjuk a csokoládéhoz és habverővel sűrű krémmé keverjük. Eközben kissé emeljük a vízfürdő hőmérsékletét.
    6. Helyezzük a krémet hideg vízfürdőbe, hogy a lehető legrövidebb időn belül lehűljön. Közben időnként keverjük meg és reszeljünk bele narancshéjat. Verjük fel a tejszínhabot, és keverjük össze a már kihűlt, de még lágy csokoládéval.
    7. A krém önmagában is fogyasztható. Kehelyben tálalva remek csemege. Ha önmagában akarjuk fogyasztani, akkor megfelezzük a hozzávalókat és narancshéj nélkül készítjük el.
    8. Díszítéshez, maradék hab és a narancshéj vékonyan faragva.