Narancsos fatörzs
Hozzávalók
A tészta meglocsolásához
tej vagy rum | 2 evőkanál |
---|
A tepsi kikenéséhez
Ráma | 2 dekagramm |
---|
A tésztához
finomliszt | 6 evőkanál |
---|---|
édesítőpor (olyan az állaga, mint a porcukornak) | 5 evőkanál |
tojás | 6 darab |
A krémhez
tojás | 3 darab |
---|---|
édesítőpor | 10 evőkanál |
keserű kakaópor | 2 púpos evőkanál |
narancs lereszelt héja | 1 darab |
Ráma | 20 dekagramm |
Desszertek: Narancsos fatörzs a sok Fatörzs recept közül.
Elkészítés
A tésztához a tojások sárgáját a fele édesítőporral kikeverjük, a fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a többi édesítőport is hozzáadjuk. A két masszát óvatosan egymásba forgatjuk, közben részletekben a lisztet is beleszitáljuk.
Ramával kikent nagy tepsibe kb. 30x33 centisre elsimítjuk és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 16 perc alatt megsütjük.
Nem hagyjuk kiszáradni: melegen sütőpapírra borítjuk, 1-2 evőkanál tejjel, vagy rummal meglocsoljuk, bespricceljük és többször óvatosan felcsavarjuk, majd kibontjuk. Ha ezt nem végezzük el, a töltés során eltörik a tészta. Összetekerve, sütőpapírba csomagolva hagyjuk kihűlni.
Gőz fölött, habüstben, vagy tálban a tojásokat összekeverjük az édesítőporos kakaóval. A reszelt narancshéjat beleszórjuk, majd kevergetve kb. 10 perc alatt sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük és az előre kikevert Ramát apránként hozzáadjuk.
Ezzel a krémmel a piskótatekercset megtöltjük. Kívülről is bekenjük vele, de egy keveset a díszítéshez meghagyunk.
Villával végig-rovátkoljuk a fatörzs oldalát, tetejét és a krémből formált kis csomókkal díszítjük, ezek lesznek a fa rögei.