New York-i sajttorta
Hozzávalók
a kekszes alaphoz
keksz, pl. zabpelyhes keksz | 200 gramm | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 75 gramm |
A krémhez
citrom | 1 darab | |
---|---|---|
kukoricaliszt | 3 evőkanál | |
natúr, tejszínes krémsajt | 450 gramm | |
barna cukor | 200 gramm | |
Dr. Oetker Vanillincukor | 16 gramm | |
Tojás | 5 darab |
Sütéshez
Sütési idő | 60 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 150 ° |
Edény, sütő formája | 20 cm átmérőjű tortaforma (csatos, vagy kivehető aljú), oldalán és alján vékonyan kikenve Rama Vajas Ízzel, és az alján sütőpapírral kibélelve |
A New York-i sajttortáról
A New York-i sajttortát kétféleképpen készíthetjük el: lehet sütve vagy sütés nélkül. Mivel a sajttorta az egész világban nagyon népszerű édesség, ezért kultúránként és országonként máshogy készítik el. A New York-i sajttorta az egyik legnagyobb klasszikus a sajttorták között. A New York-i sajttortába kerülhet bármilyen töltelék, hiszen mindenhogyan finom. A New York-i sajttorta egy örök, klasszikus édesség. Épp ezért július 30-a a sajttorta nem hivatalos világnapja. Aki még nem próbálta ki a New York-i sajttortát, az feltétlenül tegye meg ezen a napon, aki pedig már régen a szívébe zárta, az pedig azért egyen egy újabb szeletet! Azt kijelenthetjük, hogy a New York-i sajttorta az egyik legfinomabb édesség a világon! Az eredeti recept szerint elkészíteni kicsit sem bonyolult feladat, és az amatőrök is nyugodtan kipróbálhatják. A New York-i sajttorta iszonyatosan finom és kihagyhatatlan édesség a mindennapokból. A New York-i sajttortát azoknak is ajánljuk, akik csupán az amerikai konyhával szeretnének megismerkedni, vagy azoknak is, akik gyorsan szeretnének egy különleges édességet elkészíteni. Egy jó tipp a New York-i sajttorta fogyasztásához: jó, ha már egy nappal fogyasztás előtt elkészítjük, mert így az ízeknek több idejük lesz összeérni.
A New York-i sajttorta kiváló vendégváró süteménynek, szülinapi tortaként is remekül funkcionál és egyszerű összetevőinek köszönhetően széleskörű népszerűségnek örvend. Reméljük, meghoztuk mindenki kedvét a New York-i sajttortához!
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra.
Készítsünk elő egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
Az alaphoz a kekszet egy aprítógépben aprítsuk össze, vagy ha az nincs, akkor egy műanyag zacskóba tegyük, és egy fa deszkán nyújtófával törjük finomra. (Sima keksz helyett használhatunk zabkekszet, gyömbéres, kakaós vagy más ízesítésű kekszet is.)
Olvasszuk meg a Rama Vajas Ízt egy nagy edényben, és keverjük bele a felaprított kekszet.
A kekszes keveréket terítsük el egyenletesen a tortaforma alján és nyomkodjuk le egy kanállal.
A krémhez mossuk meg a citromot meleg vízzel. Reszeljük le a héját egy nagy tálba (vékonyan, csak a felső sárga részt). Facsarjuk ki a levét is, amiből 2 evőkanálnyit öntsünk a tálba a reszelt citromhéj mellé.
Adjuk hozzá a kukoricalisztet, keverjük simára, majd keverjük bele a krémsajtot, a barna cukrot, a vaníliás cukrot is. (Használhatunk robotgépet, vagy fakanalat is.)
Válasszuk szét az egyik tojás sárgáját és fehérjét (ennek a tojásnak a fehérje nem kell a tortához). Keverjük a tojás sárgáját a masszához, majd keverjük hozzá a többi tojást is egyenként.
A krémsajtos masszát öntsük az előkészített tortaformába. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 50-60 percig, amíg a töltelék megszilárdul, de a közepe még remegős.
Kapcsoljuk ki a sütőt, és nyissuk ki az ajtaját résnyire, így hagyjuk a tortát a sütőben kihűlni. Ha teljesen kihűlt, fedjük le folpack-kal, és tegyük hűtőbe 1 napra, hogy tovább szilárduljon.
Tálalás előtt óvatosan vágjuk körbe a torta szélét a tortaforma mentén, és csatoljuk le a tortakarikát.
Szórjuk meg a tortát porcukorral és vágjuk 8-10 szeletre.
Porcukor helyett fahéjjal vagy kakaóporral elkevert porcukorral is megszórhatjuk a sajttortánkat a tálalás előtt.