Nóra tortája
Hozzávalók
Puding
cukor | 5 evőkanál |
---|---|
tej | 0.5 liter |
csokoládés pudingpor | 1 csomag |
Kakaós bevonat
fahéj | 1 csipetnyi |
---|---|
zselatin | 0.5 dl |
kakaópor (22 %-os kakaóvaj tartalmú) | 2 evőkanál |
cukor | 8 evőkanál |
víz | 10 evőkanál |
Töltelék
cukor | 2 evőkanál |
---|---|
narancslikőr | 0.5 dl |
narancslekvár | 1 dl |
narancslé | 1 dl |
Tészta
tojás | 5 darab |
---|---|
hideg víz | 3 evőkanál |
só | 1 csipetnyi |
sütőpor | 1 kávéskanál |
kakaópor | 1 evőkanál |
őrölt mogyoró | 2 evőkanál |
liszt | 4 evőkanál |
porcukor | 5 evőkanál |
Desszertek: Nóra tortája a sok Torta recept közül.
Elkészítés
A piskótához a tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk kanalanként a porcukrot. Ezután a tojások sárgáját és a vizet. A többi hozzávalót összekeverjük, majd lassan kevergetve beleszitáljuk a tojásos masszába. Az így kapott tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, vékonyan és 180 'C-on 20 perc alatt megsütjük.
Ha kisült, a 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához igazítva kivágunk 2 kerek lapot belőle, a maradék tésztát apró kockákra vágjuk. A narancslét felforrósítjuk a cukorral, hozzákeverjük a lekvárt és a végén beleöntjük a likőrt. Ezután már nem forraljuk. Ezt a "szószt" öntjük a felkockázott tésztánkra és jó átkeverjük, hogy mindenhol érje.
Elkészítjük a csokipudingot a leírás szerint. Ezután összeállítjuk a tortát.
A tortaforma aljára kerül egy karika piskótalap. Erre a csokipuding 1/3 része. A felkockázott narancsos piskótát jól rányomkodjuk, kicsit össze kell állnia, majd jön a többi puding. Kb.1 dl-t hagyunk a tetejére is. A pudingra a második kerek piskóta kerül és a tetejére vékonyan a maradék 1 dl puding. Gyorsan kell dolgozni, hogy a puding még a végén is folyós legyen, majd mehet hideg helyre 3-4 órát állni.
A kakaós bevonóhoz a 10 ek vizet és a cukrot feltesszük egy edényben főni 1 csipet fahéjjal. 1-2 percig gyöngyözve kell forrnia, ekkor levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kakaóport, majd teljesen simára keverjük. Egy kicsit visszarakjuk a tűzre átforralni. A zselatint feloldjuk a hideg vízben, majd lassú tűzön, vagy mikróban felmelegítjük, végül a kakaós szószhoz keverjük. Mielőtt a tortára öntenénk, érdemes hagyni a tálban és megnézni megköt-e rendesen. Kicsi újramelegítéssel teljesen folyós lesz. Mielőtt leönteném a tortát, fél órára a mélyhűtőbe teszem, így nagyon gyorsan megköt rajta a máz és nagyon csillogós lesz.
A díszítéshez citrusrózsát készíthetünk 550g cukorból, 400 ml vízbő, 2 citromból és 2 narancsból. A vizet a cukorral addig forraljuk, amíg el nem olvad a cukor. A citromot, narancsot megmossuk, héját zöldséghámozóval vékonyan, spirál alakban, lehetőleg egyben levágjuk. A héjakat a szirupban 5 percig főzzük. Kivesszük, lecsöpögtetjük, rózsa alakban feltekerjük és megszórjuk kristálycukorral.