Olcsó fonott kalács
Hozzávalók
finomliszt | 50 dekagramm | |
---|---|---|
só | 1 kávéskanál | |
főtt burgonya | 10 dekagramm | |
cukor | 7 dekagramm | |
olvasztott Rama | 7.5 dekagramm | |
tojás | 1 darab | |
vaníliás cukor | 1 csomag | |
tej | 260 milliliter | |
élesztő | 1 csomag | |
tojás a kenéshez | 1 darab |
Desszertek: Olcsó fonott kalács a sok Kalács recept közül.
Elkészítés
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és meleg helyen kelni hagyjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a héjában főtt, meghámozott és áttört burgonyát, a cukrot, az olvasztott, de langyos Ramát, a tojást, a vaníliás cukrot. Végül beleöntjük a megkelt élesztőt, majd az egészet összegyúrjuk és nagyon jól kidolgozzuk. Meleg helyen megkelesztjük.
A megkelt tésztát kiborítjuk lisztezett gyúródeszkára, hengert sodrunk belőle és 9 egyforma részre vágjuk. Az egyes részeket hosszúra sodorjuk, majd összefonjuk. Először négy ágat fonunk egybe és ráhelyezzük a jól kikent tepsire. Erre a három részből font tésztát, a tetejére pedig a két ágból összecsavart részt tesszük.
Az így elkészített kalácsot a tepsiben megkelesztjük, majd megkenjük tojással és előmelegített sütőben, mérsékelt hőfokon készre sütjük.