Örmény mézes sütemény
Hozzávalók
A krémhez
sűrített tej | 400 gramm | |
---|---|---|
Rama Vajas Íz | 120 gramm |
A tésztához
Liszt | 315 gramm | |
---|---|---|
szódabikarbóna | 1 evőkanál | |
Rama Vajas Íz | 225 gramm | |
méz | 60 gramm | |
Tojás | 3 darab | |
kristálycukor | 300 gramm | |
dió | 150 gramm |
Sütéshez
Sütési idő | 60 perc |
---|---|
Sütési hőmérséklet | 180 ° |
Edény, sütő formája | sütőppírral bélelt sütőlemez |
Egyéb
Desszertek: Örmény mézes sütemény a sok Sütemények recept közül.
Elkészítés
Készítsük el a karamellt: egy lábasban tegyünk fel kevés vizet forralni, ebben szépen lassan 2 órán át főzzük meg a sűrített tejet (át is tehetjük befőttes üvegbe, és állíthatjuk azt a vízbe, amelynek teljesen el kell fednie az üveget, vagy tubust). Ha kell pótoljuk a főzővizet.
Ha készen van, hagyjuk teljesen kihűlni (hagyjuk a tubusban, vagy üvegben). Tegyük pihenni egy éjszakára.
A kihűlt karamellt tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a Rama Vajas Ízt, és keverjük simára egy robotgéppel. Folpackkal fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy besűrűsödjön.
A lisztet szitáljuk egy tálba a szódabikarbónával együtt.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A sütőlemezeket készítsük elő, béleljük ki sütőpapírral (ezek hátoldalára előzetesen rajzoljuk fel 4 db kb 30x20cm-es téglalap sablonokat).
Tegyünk fel kevés vizet forralni egy lábasban. A lábasra helyezzünk egy hőálló tálat, és a vízgőz felett olvasszuk fel a mézet és a Rama Vajas Ízt. Ha felolvadt, kézi habverővel keverjük bele a tojásokat (még mindig vízgőz felett), majd a cukrot is. Hagyjuk felolvadni. Végül keverjük bele a lisztet is (gépi habverővel).
Vegyük le a gőzről. Osszuk négy egyenlő részre és sütőpapírral bélelt tepsire a megrajzolt sablonokat követve kenjünk 4 egyenlő méretű téglalapot (habkártyára vagy spatulára szükség lesz, mert elég ragadós a tészta).
180°C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 5-7 perc alatt. Rácson hagyjuk kihűlni.
Ha kihűltek a lapok, egyenesítsük le a széleket, négy egyforma méretű téglalapot kell kapnunk. A levágott tésztaszéleket a dióval egy késes aprítóban daráljuk le.
Az összeállítás következik: Egy tálcára helyezzük az első lapot, és kenjük rá a karamelles krém negyedét. Erre fektessük a következő lapot, majd még egy réteg krémet... és így tovább, amíg a lapok és a krém is elfogyott (a krémből hagyjunk egy keveset a tészta oldalára is). A tetején a krémet szórjuk meg a darált dió-tészta keverékkel, és az oldalát is panírozzuk be vele.
Tegyük hűtőbe pár órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára.