Feltöltve:

Örmény mézes sütemény

access_alarm 240
cake Közepes
person_outline 10 fő
favorite_border 1

Hozzávalók

A krémhez

sűrített tej400 gramm
Rama Vajas Íz120 gramm

A tésztához

Liszt315 gramm
szódabikarbóna1 evőkanál
Rama Vajas Íz225 gramm
méz60 gramm
Tojás3 darab
kristálycukor300 gramm
dió150 gramm

Sütéshez

Sütési idő 60 perc
Sütési hőmérséklet 180 °
Edény, sütő formája sütőppírral bélelt sütőlemez

Elkészítés

1. lépés

Készítsük el a karamellt: egy lábasban tegyünk fel kevés vizet forralni, ebben szépen lassan 2 órán át főzzük meg a sűrített tejet (át is tehetjük befőttes üvegbe, és állíthatjuk azt a vízbe, amelynek teljesen el kell fednie az üveget, vagy tubust). Ha kell pótoljuk a főzővizet.
Ha készen van, hagyjuk teljesen kihűlni (hagyjuk a tubusban, vagy üvegben). Tegyük pihenni egy éjszakára.

2. lépés

A kihűlt karamellt tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a Rama Vajas Ízt, és keverjük simára egy robotgéppel. Folpackkal fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy besűrűsödjön.

3. lépés

A lisztet szitáljuk egy tálba a szódabikarbónával együtt.

4. lépés

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A sütőlemezeket készítsük elő, béleljük ki sütőpapírral (ezek hátoldalára előzetesen rajzoljuk fel 4 db kb 30x20cm-es téglalap sablonokat).

5. lépés

Tegyünk fel kevés vizet forralni egy lábasban. A lábasra helyezzünk egy hőálló tálat, és a vízgőz felett olvasszuk fel a mézet és a Rama Vajas Ízt. Ha felolvadt, kézi habverővel keverjük bele a tojásokat (még mindig vízgőz felett), majd a cukrot is. Hagyjuk felolvadni. Végül keverjük bele a lisztet is (gépi habverővel).

6. lépés

Vegyük le a gőzről. Osszuk négy egyenlő részre és sütőpapírral bélelt tepsire a megrajzolt sablonokat követve kenjünk 4 egyenlő méretű téglalapot (habkártyára vagy spatulára szükség lesz, mert elég ragadós a tészta).
180°C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 5-7 perc alatt. Rácson hagyjuk kihűlni.

7. lépés

Ha kihűltek a lapok, egyenesítsük le a széleket, négy egyforma méretű téglalapot kell kapnunk. A levágott tésztaszéleket a dióval egy késes aprítóban daráljuk le.

8. lépés

Az összeállítás következik: Egy tálcára helyezzük az első lapot, és kenjük rá a karamelles krém negyedét. Erre fektessük a következő lapot, majd még egy réteg krémet... és így tovább, amíg a lapok és a krém is elfogyott (a krémből hagyjunk egy keveset a tészta oldalára is). A tetején a krémet szórjuk meg a darált dió-tészta keverékkel, és az oldalát is panírozzuk be vele.

9. lépés

Tegyük hűtőbe pár órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 80"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 90"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 20"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 180"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 160"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 90"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 180"
cake Nehéz
favorite_border 1
Megnézem

alarm_on 80"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 40"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 120"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem