Örmény mézes sütemény
Örmény mézes sütemény
  • timer240 perc
  • moodKözepes
  • person10 fő

Hozzávalók:

    A krémhez

    • sűrített tej - 400 gramm
    • Rama Vajas Íz - 120 gramm

    A tésztához

    • Liszt - 315 gramm
    • szódabikarbóna - 1 evőkanál
    • Rama Vajas Íz - 225 gramm
    • méz - 60 gramm
    • Tojás - 3 darab
    • kristálycukor - 300 gramm
    • dió - 150 gramm

    Elkészítés:

    1. Készítsük el a karamellt: egy lábasban tegyünk fel kevés vizet forralni, ebben szépen lassan 2 órán át főzzük meg a sűrített tejet (át is tehetjük befőttes üvegbe, és állíthatjuk azt a vízbe, amelynek teljesen el kell fednie az üveget, vagy tubust). Ha kell pótoljuk a főzővizet. Ha készen van, hagyjuk teljesen kihűlni (hagyjuk a tubusban, vagy üvegben). Tegyük pihenni egy éjszakára.
    2. A kihűlt karamellt tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a Rama Vajas Ízt, és keverjük simára egy robotgéppel. Folpackkal fedjük le, és tegyük hűtőbe legalább 1 órára, hogy besűrűsödjön.
    3. A lisztet szitáljuk egy tálba a szódabikarbónával együtt.
    4. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A sütőlemezeket készítsük elő, béleljük ki sütőpapírral (ezek hátoldalára előzetesen rajzoljuk fel 4 db kb 30x20cm-es téglalap sablonokat).
    5. Tegyünk fel kevés vizet forralni egy lábasban. A lábasra helyezzünk egy hőálló tálat, és a vízgőz felett olvasszuk fel a mézet és a Rama Vajas Ízt. Ha felolvadt, kézi habverővel keverjük bele a tojásokat (még mindig vízgőz felett), majd a cukrot is. Hagyjuk felolvadni. Végül keverjük bele a lisztet is (gépi habverővel).
    6. Vegyük le a gőzről. Osszuk négy egyenlő részre és sütőpapírral bélelt tepsire a megrajzolt sablonokat követve kenjünk 4 egyenlő méretű téglalapot (habkártyára vagy spatulára szükség lesz, mert elég ragadós a tészta). 180°C-ra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 5-7 perc alatt. Rácson hagyjuk kihűlni.
    7. Ha kihűltek a lapok, egyenesítsük le a széleket, négy egyforma méretű téglalapot kell kapnunk. A levágott tésztaszéleket a dióval egy késes aprítóban daráljuk le.
    8. Az összeállítás következik: Egy tálcára helyezzük az első lapot, és kenjük rá a karamelles krém negyedét. Erre fektessük a következő lapot, majd még egy réteg krémet... és így tovább, amíg a lapok és a krém is elfogyott (a krémből hagyjunk egy keveset a tészta oldalára is). A tetején a krémet szórjuk meg a darált dió-tészta keverékkel, és az oldalát is panírozzuk be vele.
    9. Tegyük hűtőbe pár órára, de a legjobb, ha egy egész éjszakára.

    Sütéshez