Oroszkrém torta
Oroszkrém torta
  • timer300 perc
  • moodKönnyű
  • person10 fő

Hozzávalók:

    A piskótához

    • Tojás - 5 darab
    • kristálycukor - 100 gramm
    • Liszt - 100 gramm

    A krémhez

    • zselatin - 10 gramm
    • hidegvíz a zselatinhoz - 50 gramm
    • tej - 300 milliliter
    • Dr. Oetker eredeti Puding Vaníliás - 1 csomag
    • kristálycukor - 150 gramm
    • tojássárgája - 2 darab
    • vaníliarúd belseje - 0.5 darab
    • rum az áztatáshoz - 30 milliliter
    • mazsola - 30 gramm
    • kandírozott gyümölcsök - 100 gramm
    • citrom reszelt héja - 1 darab
    • habtejszín - 400 milliliter

    a tetejére, díszítésnek

    • habtejszín - 200 milliliter
    • Dr. Oetker Habfixáló - 1 csomag
    • kandírozott gyümölcs - kevés

    Elkészítés:

    1. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. A mazsolát áztassuk a rumba,
    2. A tojásokat válasszuk szét. A tojások fehérjéjét verjük a cukorral kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a tojások sárgáját illetve az átszitált lisztet is 2 részletben. Öntsük a masszát az előkészített tortaformába (a piskóta alapreceptben tanult módon), majd süssük kb. 20-25 percen keresztül, amíg a tűpróbánál a tű tisztán jön ki a tésztából. Tésztánkat hagyjuk a formában teljesen kihűlni.
    3. A zselatinport keverjük el ötszörös mennyiségű hideg vízzel, és tegyük félre amíg teljesen megszilárdul (ha lapzselatint használunk, melyből így 6db kell, azt áztassuk hideg vízbe).
    4. Miközben a piskótánk hűl, készítsük el a krémet. A tej felét keverjük csomómentesre a pudingporral, a cukor felével, illetve a tojások sárgájával. A maradék tejet a maradék cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével forraljuk fel, majd óvatosan keverjük hozzá a tojásos keverékhez. Öntsük vissza az edénybe és főzzük sűrűre, amíg a pudingpor kissé lisztes ízét elveszíti. Vegyük le a tűzről és a zselatint keverjük jól el benne. Folpack-kal fedjük le (rányomva a fóliát).
    5. Ha a puding kihűlt, óvatosan keverjük bele a felvert tejszínhabot (két részletben). Az így kapott krémből egy keveset tegyünk félre (ezzel vonjuk majd be a tortát kívülről), a maradékba pedig keverjük bele: a rumba áztatott mazsolát, a kandírozott gyümölcsöket, a citrom reszelt héját, és a rumot.
    6. A piskótát vegyük ki a formából és vágjuk 3 lapba. Töltsük a krémet a lapok közé, majd vonjuk be az oldalát is a félretett krémmel. Tegyük hűtőbe dermedni, hogy a krém megszilárduljon.
    7. Kb. 2-3 óra elteltével, még tálalás előtt verjünk habbá 200ml habtejszínt a habfixálóval, és ezzel kenjük körbe a tortát, illetve nyomjunk tejszínhabrózsákat a tetejére. Kandírozott gyümölcsökkel, esetleg reszelt csokoládéval díszíthetjük.

    Sütéshez