Oroszkrémes nyitottkönyv torta
Hozzávalók
krem
cukrozott narancs apró kockákra vágva | 25 dekagramm | |
---|---|---|
tej | 1 adag | |
fehér rum | 1 fiola | |
darált dió | 10 dekagramm | |
mazsola | 5 dekagramm | |
vaníliaízű krémpor, vagy házi krémes krémpor | 3 csomag | |
vanillincukor | 1 csomag |
Teteje
kandírozott gyümölcs vagy rumos meggy | 15 dekagramm | |
---|---|---|
tortadara | 1 kevés | |
porcukor | 5 dekagramm | |
habfixáló | 1 csomag | |
tejszín | 4 dl |
Piskóta
tojás | 10 darab | |
---|---|---|
sütőpor | 0.5 csomag | |
kristálycukor | 10 evőkanál | |
étkezési keményítő | 2 evőkanál | |
liszt | 10 evőkanál |
Desszertek: Oroszkrémes nyitottkönyv torta a sok oroszkrém torta recept közül.
Elkészítés
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjével kezdjük, mert géppel dolgozunk, így nem kell elmosni a habverőt. Keményre felverjük 3 ek cukorral. A másik tálba kivesszük habkártyával, majd a sárgákat a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, valamint 2 ek vízzel a tálba öntöm, majd a géppel habosra kikeverjük. A lisztet a keményítőt és a sütőport átszitáljuk, majd a habból teszünk a sárgához. A lisztet lassan beledolgozzuk egy fakanállal és a végén a maradék habot is hozzátesszük.
Ramával kikent, lisztezett, nyitott könyv formába öntjük a masszát és 200 fokra előmelegített sütőben 170 fokon 45 percig sütjük. Megvárjuk amíg kihűl. A legjobb előző nap elkészíteni, mert könnyebb vele dolgozni.
A krémhez a hideg tejjel kikeverjük a krémporokat. Amikor a kellő állagot eléri, felvágjuk a tortát 3 lapra és az első lapra kenjük a krém 1/3-ad részét. A megmosott és a rumba áztatott mazsolából, valamint a narancsból szórunk vegyesen a krémre. Megszórjuk darált dióval is, de csak keveset, majd ráhelyezzük a második lapot és ugyanúgy járunk el.
Az utolsó lapot rátéve, bevonjuk az egész tortát a maradék krémmel, valamint az oldalát is megszórjuk darált dióval. A tetejére keményre felverjük a tejszínhabot a fixálóval, a cukorral és habrózsákkal körbedíszítjük, az oldalát is.
A habrózsákra tortadarát, rumos meggyet, vagy kandírozott cseresznyét tehetünk. Ez már a fantáziánkon múlik.