Oroszkrémes nyitottkönyv torta
Oroszkrémes nyitottkönyv torta
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    krem

    • cukrozott narancs apró kockákra vágva - 25 dekagramm
    • tej - 1 adag
    • fehér rum - 1 fiola
    • darált dió - 10 dekagramm
    • mazsola - 5 dekagramm
    • vaníliaízű krémpor, vagy házi krémes krémpor - 3 csomag
    • vanillincukor - 1 csomag

    Teteje

    • kandírozott gyümölcs vagy rumos meggy - 15 dekagramm
    • tortadara - 1 kevés
    • porcukor - 5 dekagramm
    • habfixáló - 1 csomag
    • tejszín - 4 dl

    Piskóta

    • tojás - 10 darab
    • sütőpor - 0.5 csomag
    • kristálycukor - 10 evőkanál
    • étkezési keményítő - 2 evőkanál
    • liszt - 10 evőkanál

    Elkészítés:

    1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjével kezdjük, mert géppel dolgozunk, így nem kell elmosni a habverőt. Keményre felverjük 3 ek cukorral. A másik tálba kivesszük habkártyával, majd a sárgákat a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, valamint 2 ek vízzel a tálba öntöm, majd a géppel habosra kikeverjük. A lisztet a keményítőt és a sütőport átszitáljuk, majd a habból teszünk a sárgához. A lisztet lassan beledolgozzuk egy fakanállal és a végén a maradék habot is hozzátesszük.
    2. Ramával kikent, lisztezett, nyitott könyv formába öntjük a masszát és 200 fokra előmelegített sütőben 170 fokon 45 percig sütjük. Megvárjuk amíg kihűl. A legjobb előző nap elkészíteni, mert könnyebb vele dolgozni.
    3. A krémhez a hideg tejjel kikeverjük a krémporokat. Amikor a kellő állagot eléri, felvágjuk a tortát 3 lapra és az első lapra kenjük a krém 1/3-ad részét. A megmosott és a rumba áztatott mazsolából, valamint a narancsból szórunk vegyesen a krémre. Megszórjuk darált dióval is, de csak keveset, majd ráhelyezzük a második lapot és ugyanúgy járunk el.
    4. Az utolsó lapot rátéve, bevonjuk az egész tortát a maradék krémmel, valamint az oldalát is megszórjuk darált dióval. A tetejére keményre felverjük a tejszínhabot a fixálóval, a cukorral és habrózsákkal körbedíszítjük, az oldalát is.
    5. A habrózsákra tortadarát, rumos meggyet, vagy kandírozott cseresznyét tehetünk. Ez már a fantáziánkon múlik.