Palacsinta
Palacsinta
  • timer30 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • tojás - 2 darab
  • olaj - dl
  • tej - 3 dl
  • liszt - 20 dekagramm
  • szódavíz - 1 dl

Elkészítés:

  1. Vegyünk elő egy nagyobb keverőtálat, és üssük bele a két tojást. Habverővel keverjük el.
  2. Majd tegyük bele a tej egy részét, a csipet sót és a szódabikarbónát. Folyamatosan adjuk hozzá a lisztet, az ásványvizet és az olajat (ez utóbbi segít megakadályozni a letapadást). Addig kevergessük, amíg teljesen egyenletes, csomómentes tésztát kapunk.
  3. Sütés előtt pihentessük a keverékünket fél-egy órán keresztül, hogy a liszt kifejthesse hatását. Pihentetés után kevergessük meg, nézzük meg a sűrűségét, mert az egy óra alatt besűrűsödhet a tészta. Most még adhatunk hozzá egy kis szódát vagy lisztet, hogy elérjük a kívánt sűrűséget: Ha szép vékony palacsintákat szeretnénk, akkor a tejnél csak kicsit kell sűrűbbnek lennie a tésztának. Ha vastagabbakat, akkor lehet szinte tejfölszerű.
  4. Vegyünk elő egy palacsintasütő edényt (teflonos serpenyőben könnyebben tudunk majd dolgozni), tegyünk bele egy pár csepp olajat, és jól hevítsük fel. Öntsünk egy merőkanállal a serpenyőbe a tésztát, majd forgassuk körbe, hogy mindenhol egyenletesen legyen palacsintamassza.
  5. Amikor kezd elválni a serpenyő aljától fordítsuk meg, a másik oldalát is süssük meg, majd egy tálra csúsztassuk ki. Gyakorlottabbak feldobással is meg tudják fordítani a palacsintát, de a kezdő háziasszonyoknak szükségük lesz lapátra, amellyel könnyedén a palacsinta alá tudunk nyúlni és szépen átfordíthatjuk vele. Nem muszáj minden egyes palacsinta előtt olajat tölteni a serpenyőbe, elég minden 2- 3 db után.
  6. Töltés Tálalás előtt kedvünk szerint töltsük, díszítsük.