Pehelykönnyű túrós pite
Hozzávalók
tojássárgája | 4 darab |
---|---|
Rama Vajas Íz | 15 dekagramm |
tej | dl |
mazsola | 5 dekagramm |
finomliszt | 1 evőkanál |
tojásfehérje | 4 darab |
kristálycukor | 30 dekagramm |
vaníliás cukor | 2 csomag |
citrom reszelt héja | 1 darab |
instant élesztő | 3 dekagramm |
tehéntúró | 1 kilogramm |
"A túrós pitéről
A túrós pite egy könnyen, gyorsan elkészíthető sütemény, akár kezdőként is bátran belevághatunk. Bevásárláskor figyeljünk rá, hogy a túró ne legyen száraz, minél lágyabb, annál finomabb lesz a túrós piténk. A töltelékbe keverhetünk mazsolát, citromhéjat, sőt egy kis vanília is jót tesz majd a túrós pitének. Akár egy kis gyümölccsel vagy finom mák réteggel is feldobhatjuk. Narancsos, áfonyás, málnás, szedres vagy meggyes túrós pite? Próbáljuk ki sorra mindegyiket! A család lelkesen asszisztál majd a kísérletezéshez.
A klasszikus, omlós tésztából készült túrós pite mellett élesztős, kelt tésztás változata is ismeretes. Ha a kelt tésztát választjuk, érdemes tojást tenni a krémbe, hogy jobban összeálljon a végeredmény. Egy kis zsírt is használhatunk hozzá, így még omlósabb lesz a túrós pite. Ez a sütemény általában szögletes tepsiben készül, de nyugodtan használhatunk hozzá kerek tortaformát is. Sütés előtt kenjük meg a tetejét tojássárgával, így gyönyörű aranybarna lesz majd az édesség. A túrós pite sütési ideje 40-50 perc, állítsuk a sütőt 170 fokra.
A túrós pite tetejét szórjuk meg porcukorral. Egy őszi vagy téli napon remekül megy tea vagy kávé mellé. Élvezzük, ahogy a pihekönnyű túrós pite szétomlik a szájunkban!
Uzsonnára is remek választás. Csomagolhatunk a gyerekeknek 1-2 szelettel édességként.
Alufóliába csomagolva, akár napokig eláll a hűtőben, vagy akár le is fagyasztható, bár kevés az esélye, hogy ilyen sokáig megmaradjon ez a pihekönnyű finomság.
"
Elkészítés
1. lépés
Az élesztőt a cukorral ízesített langyos tejben felfuttatjuk. A tojások sárgáját a puha Ramával kikeverjük. A felfuttatott élesztővel és a liszttel összedolgozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Az egyiket 22x32 cm-esre nyújtjuk és Ramával kikent tepsibe fektetjük.
2. lépés
A túrót áttörjük, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával meg a liszttel összedolgozzuk. Kedvünkre mazsolát keverünk bele, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A tésztára simítjuk. A másik kinyújtott tésztával befedjük. 3 órán át pihentetjük, majd villával megszurkáljuk.
3. lépés
Előmelegített, közepesen forró sütőben (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva, még melegen tálaljuk.
4. lépés
A krémhez a mascarponét keverjük ki a porcukor felével, átszitált kakaóporral és a Dr. Oetker Bourbon vaníliával, majd forgassuk hozzá a porcukor másik felével habbá vert habtejszínt.
5. lépés
A palacsintákat egyesével kenjük meg a kakaós mascarponés krémmel, locsoljunk rá keveset a málnapüréből, és rétegezzük egymásra.
Tegyük hűtőbe 2 órára.
6. lépés
A csokiöntethez a habtejszínt forrósítsuk fel a mézzel, majd öntsük az apróra vágott étcsokoládéra és margarinra.
Keverjük simára, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Öntsük le a torta tetejét, hagyjuk, hogy az oldalára is lecsurogjon.
Kakaóporral, málnával díszítsük a tetejét.