Pihentetés nélküli mézeskalács
Hozzávalók
Tészta
finomliszt | 1 kilogramm | |
---|---|---|
mézes sütemény fűszerkeverék | 1 csomag | |
szódabikarbóna | 3 kávéskanál | |
porcukor | 30 dekagramm | |
Ráma | 30 dekagramm | |
méz | 2.5 dl | |
tojás | 3 darab |
Díszítés
csokoládé | 1 darab | |
---|---|---|
cukorgyöngy | 1 darab | |
dió vagy mandula | 1 kevés |
Desszertek: Pihentetés nélküli mézeskalács a sok Mézeskalács recept közül.
Elkészítés
A lisztet a szódabikarbónával, a mézes sütemény fűszerkeverékkel és a porcukorral összeforgatjuk. A Ramával elmorzsoljuk, majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tészta lesz belőle.
Ezután lisztezett gyúrólapra borítjuk és 2-3 cipóra osztjuk. Az egyiket 3 milliméter vékonyságúra kinyújtjuk, majd 5-6 cm nagyságú, különböző formájú kiszúróval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.
A mézes formákat cukormázzal is díszíthetjük. Ehhez a tojásfehérjét félig felverjük, majd annyi porcukrot dolgozunk bele, hogy sűrűn folyós massza legyen. Két tojásfehérjéhez 25-30 dkg porcukor kell. Sütőpapírból hajtogatott habzsákba töltjük és már rajzolhatunk is vele a figurákra.
Lehet még díszíteni gőz felett felolvasztott csokoládébevonóval és cukorgyöngyökkel, vagy még sütés előtt a formákra lehet tenni diót, mandulát, stb.