Pikáns diós-csokis torta az őszre hangolva
Pikáns diós-csokis torta az őszre hangolva
  • timer80 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A diós krémhez

    • tej - 3 dl
    • darált dió - 10 dekagramm
    • Rama Vajas ízű margarin - 10 dekagramm
    • cukor - 15 dekagramm
    • tejszín ízű pudingpor - 1 csomag

    A tetejére

    • durvára vágott, pirított dió - 2 dekagramm
    • mogyorókrém - 4 evőkanál

    A lekváros krémhez

    • barackpálinka - 2 evőkanál
    • baracklekvár - 3 evőkanál

    A tésztához

    • tojás - 6 darab
    • kakaópor - 1 evőkanál
    • őrölt fahéj - 1 kevés
    • vaniliaaroma - 1 csapott evőkanál
    • vaníliás cukor, vagy - 1 csomag
    • reszelt étcsoki - 1 evőkanál
    • darált dió - 1 evőkanál
    • cukor - 6 evőkanál
    • liszt - 4 evőkanál

    Elkészítés:

    1. A tojásfehérjéket a csipet sóval fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot is, majd kemény habbá verjük. A tojássárgákat egyenként hozzáadjuk, rövid ideig még habosítjuk, majd lazán belekeverjük a sütőporos, kakaós, fahéjas lisztet, a diót és a csokireszeléket is, ügyelve, hogy a habot ne törjük össze.
    2. Sütőpapírral bélelt, kerek tortaformába töltjük (kb. 26 cm-es), majd előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 20-25 percig sütjük.
    3. Ha kihűlt kettévágjuk, megkenhetjük a barackpálinkával elkevert baracklekvárral, ettől lesz igazán pikáns a tortánk. A tetejére finom mogyorókémet kenünk, majd díszítésként szórjuk meg aprított dióval.Elkészíthetjük a diós-vajas krémmel is. Ekkor a tejben megfőzzük a pudingot, amíg kihűl, addig felhabosítjuk a Vajas ízű margarint a cukorral, majd a már hideg pudingba keverjük, tovább habosítjuk gépi habverővel.
    4. A kettévágott tortát megtöltjük a krémmel, az oldalát és a tetejét is ízlésesen kenjük meg vele, diszítsük reszelt étcsokival, és aprított dióval, illetve felezett dióval is.