Feltöltve:

Pisztáciás-vaníliás keksz

access_alarm 42
cake Nehéz
person_outline 1 fő
favorite_border 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz12 dekagramm
tojás1 darab
finomliszt28 dekagramm
1 csipetnyi
porcukor5 dekagramm
pisztácia10 dekagramm
vaníliarúd1 darab
marcipánmassza8 dekagramm
mandulaaroma1 teáskanál

Desszertek: Pisztáciás-vaníliás keksz a sok Keksz recept közül.

Elkészítés

1. lépés

A marcipánmasszát először magában, majd a Ramával nagyon jól elmorzsoljuk. Ezután addig keverjük, amíg sima nem lesz, a legjobb elektromos habverővel. A sót, a porcukrot, a mandulaaromát és a felvert tojást hozzáadjuk, végül a liszttel összeforgatott pisztáciával összedolgozzuk. Fóliába csomagolva 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. lépés

A vaníliás tésztához a puha Ramát először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. A kettéhasított vaníliarúd kikapart húsával, csipetnyi sóval, a felvert tojással és a liszttel összedolgozzuk, fóliába téve szintén 2 órán át a hűtőben pihentetjük.

3. lépés

Ahogy a képen látható, kétféleképpen is formázhatjuk: kis tekercsnek vagy “sakktáblának”.

4. lépés

Előbbihez mindkét tésztát elfelezzük, a vaníliásat enyhén lisztezett gyúrólapon, de még jobb, ha 2 lap sütőpapír, vagy folpack között kb. 25x20 cm-es lappá nyújtjuk. Kissé felvert tojásfehérjével megkenjük, majd az ugyanekkorára ellapított pisztáciás tésztát is ráfektetjük. Szorosan feltekerjük

5. lépés

A maradék tésztából ugyanígy még egy tekercset formálunk. Alufóliába csomagolva 1 órára a mélyhűtőbe rakjuk.

6. lépés

A másik formához a pisztáciás tészta kb. egyharmadát lecsípjük, majd enyhén meglisztezett gyúrólapon, de még jobb, ha 2 lap sütőpapír, vagy folpack között kb. 25x17 cm-es, kb. 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk.

7. lépés

A maradék tésztát 1 cm vastag téglalap alakúra lapítjuk, majd 1 cm vastag csíkokra vágjuk. A vaníliás tésztát ugyanígy felcsíkozzuk, azaz 6, egyenként kb. 25 cm hosszú csíkra vágjuk. A kinyújtott tésztát a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük.

8. lépés

Felénk eső oldalán, hosszában 4-4 “fehér” illetve “zöld” tésztacsíkkal felváltva kirakjuk. Tojásfehérjével megkenjük, majd újabb 4 csíkot rakunk rá úgy, hogy a fehérre zöld, a zöldre fehér kerüljön. Lekenjük, majd még egy réteget ráfektetünk és a tetejét is lekenjük. Az alaptésztát ügyesen ráhajtjuk, majd alufóliába csomagoljuk és 1 órára a mélyhűtőbe rakjuk.

9. lépés

Akár tekercses, akár sakktábla szerűre formáltuk, a tésztát éles késsel kb. 0,5 cm vastagon felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon, (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 12 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, sütőpapírral bélelt fémdobozokba rakjuk. Száraz, hűvös helyen 1 hónapig is eláll.

Hozzászólások

Hasonló receptek

alarm_on 105"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 45"
cake Nehéz
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 27"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 55"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 35"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 25"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 60"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 0"
cake Közepes
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 45"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 50"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem

alarm_on 30"
cake Könnyű
favorite_border 0
Megnézem