Puncsos torta
Puncsos torta
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • Rama Vajas Íz - 20 dekagramm
  • tojás - 4 darab
  • vörösbor - 1 dl
  • finomliszt - 35 dekagramm
  • narancs - 2 darab
  • só - 1 csipetnyi
  • sütőpor - 2 teáskanál
  • rum - 2 evőkanál
  • porcukor - 10 dekagramm
  • tojásfehérje - 1 darab
  • kristálycukor - 10 dekagramm
  • világos répaszirup - 2 teáskanál
  • forralt bor fűszerkeverék - 1 csomag

Elkészítés:

  1. A Ramát megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojást, majd habosra keverjük. Egy teáskanálnyi reszelt narancshéjat félre teszünk, a többit meghámozzuk és a díszítéshez vékony szeletekre vágjuk. A narancsot kicsavarjuk. 1,25 dl narancslevet és a teáskanálnyi lereszelt narancshéjat összekeverjük és a Ramás keverékhez adjuk.
  2. A lisztet és a sütőport összekeverjük és evőkanalanként adagoljuk a tésztához. A formát Ramával kikenjük, a tésztát beletöltjük és 175-200 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 50 percig sütjük.
  3. Kivesszük a formából és 10 percig hűlni hagyjuk. Közben a bort és a fűszert felforraljuk, lehűtjük, végül rumot és porcukrot keverünk hozzá. A süteményt ismét belehelyezzük a formába. Hurkapálcikával több helyen megszurkáljuk és az elkészített puncsot rácsöpögtetjük a süteményre, majd hűlni hagyjuk.
  4. A narancshéjat a cukorral és a vörösborral 5 percig fedő nélkül főzzük, majd lecsöpögtetjük. A tojásfehérjét felverjük. A porcukrot és a szirupot belekeverjük, ételfestékkel színezzük és bevonjuk vele a süteményt. A legvégén narancshéjjal díszítjük.